Kartal: İstanbul-Kartal özgülünde geçtiğimiz haftalarda Mao Zedung’un “Teori ve Pratik” kitabı üzerinde başlatılan eğitim çalışmasının ikinci bölümü yapılarak bu kitap üzerindeki çalışma sonlandırıldı.
İlk yapılan eğitim çalışmasında “Pratik Üzerine” ve “Çelişki Üzerine” bölümleri konu alınmış ve “Çelişki Üzerine” olan bölüm dahilindeki “İki Dünya Görüşü”, “Çelişkinin Evrenselliği” ve “Çelişkinin Özgünlüğü” konularında derinlemesine tartışmalar yürütülmüştü.
“Baş Çelişki ve Bir Çelişkinin Ana Yönü”
2. çalışmamızda ise “Baş Çelişki ve Bir Çelişkinin Ana Yönü” konusu ile başlandı. Çin’den verilen örneklerde 1840 Afyon Savaşı, 1894 Çin-Japon Savaşı, 1900 Yi-Ho-Toan savaşlarının emperyalizme karşı ulusal bir savaş vermek için tüm sınıfları birleştirdiği bu gibi durumlarda emperyalizmle bu ülke arasındaki çelişkinin baş çelişki olduğu, düğer çelişkilerin geçici olarak ikincil duruma düştüğüne değinildi.
Kitaptan yapılan, “Kapitalist bir toplumda çelişkideki iki karşıt güç, proleterya ve burjuvazi baş çelişkiyi oluşturur. Öteki çelişkiler, örneğin feodal sınıf kalıntılarıyla burjuvazi, köy küçük burjuvazisi ile burjuvazi arasındaki çelişkiler bu baş çelişkinin etkisi altındadır” örneği aktarıldı. Bu kapsamda Türkiye’de ve T. Kürdistanı özgülünde baş çelişki ve ona etki eden etmenler üzerinde tartışıldı.
“Bir Çelişkinin Özdeşliği ve Savaşımı”
“Bir Çelişkinin Özdeşliği ve Savaşımı” ile “Çelişkide Uzlaşmaz Karşıtlığın Yeri” başlıklarında yürütülen tartışmalarda eğitime katılan tüm bileşenin eğitimde edilgen kalmadığı andaki mevcut koşullardan verdikleri somut örneklerle kendilerini eğitim çalışmasının öznesi olma ve öğrenileni pratiğe geçirme çabası gözlemlendi.
Kitaptan “Çelişki Üzerine” bölümü sonuç kısmı okunduktan sonra, tüm bileşenin ayrı genel değerlendirmesi alındı. Eğitim çalışmasının başta koyulan ilkelerine uyulmasının eğitim çalışmasına olumlu yansıdığı değerlendirilirken son olarak Lenin’in “Ne Yapmalı” isimli eseri bir sonraki eğitim çalışmasının konusu olarak belirlendi.