Kadın

Kadın Dayanışma Vakfı: 355 kadın şiddet nedeniyle başvuru yaptı, saldırganlar en yakınları

H. Merkezi: Kadın Dayanışma Vakfı tarafından 1 Ağustos 2016-31 Temmuz 2017 arasında Kadın Danışma Merkezine yapılan başvurular sonucu oluşturduğu izleme raporu açıklandı.

Rapora göre 355 kadın şiddete maruz kaldığı için merkeze başvuru yaptı, kadınlara şiddet uygulayanlar ise çoğunlukla en yakınları. Başvurularda kadınların çoğunlukla farklı türlerdeki şiddet biçimlerine birlikte maruz kaldıklarını ortaya koyuyor.

 

355 kadın şiddet nedeniyle başvurdu

Buna göre, başvurucu 355 kadının yüzde 81’i (286 kadın) psikolojik şiddete, yüzde 50’si (177 kadın) fiziksel şiddete maruz bırakılmış.

Kadınlara fiziksel şiddet uygulayanlar genellikle eşleri, eski eşleri, eski partnerleri, partnerleri, kendi aile üyeleri, arkadaşları gibi kişiler; yani en yakınları.

Kadınlardan yüzde 46’sı (165 kadın) ekonomik şiddete, yüzde 21’i (74 kadın) ise cinsel şiddete maruz bırakılmış.

Raporda, bu 74 kadının istemediği yerde/zamanda/biçimde cinsel ilişkiye zorlama; cinsel içerikli tekliflere, görsellere, sözel veya fiziksel hareketlere maruz bırakma vb. biçimlerde cinsel şiddete maruz bırakıldığı belirtiliyor.

Yine incelemeler kadınların yüzde 9’unun (31 kadın) dijital şiddete, yüzde 9’unun (31 kadın) ise zorla evlendirilme, ısrarlı takip, mobbing gibi diğer şiddet türlerine maruz bırakıldığını ortaya koyuyor.

 

Sığınak sayısı nüfusa oranla çok düşük

Vakıf tarafından hazırlanan izleme raporunda, Vakfın BİMER üzerinden Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru sonucunda Ağustos 2017 tarihi itibariyle Türkiye’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na (ASPB) bağlı bulunan sığınak sayısının 102, kapasitesinin ise 2667 olduğu belirtiliyor. Kadın Dayanışma Vakfı, Türkiye nüfusu için bu sayının azlığına dikkat çekiyor.

 

Kolluk güçleri kadınları şiddet gördükleri eve gönderiyor

Kadın Dayanışma Merkezine başvuran kadınların yüzde 35’i (125 kadın) daha önce polis karakolu, ilçe emniyet müdürlüğü, hastane polisi, jandarma karakolu ve 155 Polis İmdat Hattı gibi yerlere başvurmuş.

Kadınlar bu durumda kolluk kuvvetlerinin kendilerini bir birey olarak görmeyen ve şiddet uygulayan erkekle ‘barışmalarını’ isteyen tavırlarıyla karşı karşıya kalıyor.

 

Mülteci kadınlar önyargıyla karşılaşıyor

Raporda, özellikle göçmen ve mülteci kadınların, maruz kaldıkları şiddet nedeniyle destek almak istediklerinde ilgili kurum ve kuruluşlardaki bilgi eksikliği ve çalışanların önyargıları nedeniyle ikincil travmalar yaşadıkları belirtilmiş.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu