Almanya’dan Türkiye’ye gelen Kürt iş insanı Zeki Oğuz, 18 Mart’ta Eyüpsultan ilçesine bağlı Göktürk Mahallesi Kemerburgaz mevkiinde bulunan bir markette yaptığı alışverişin ardından kaçırıldı. Kaçırılma olayı, kameralara yansıdı. Kameralara Oğuz’u kaçıranların en az 9 kişi olduğu ve “34 EPD 829” ve “34 BCA 46” plakalı araçları kullandığı görüldü.
Oğuz ile aynı evde kalan ve Oğuz’dan haber alamaması üzerine 20 Mart’ta Göktürk Polis Merkezi Amirliği’ne giden Tülay Uzunoğlu, kayıp başvurusunda bulundu. Uzunoğlu, Oğuz’un kaçırıldığı gün vefat eden annesinin mevlüdü için Gazi Mahallesi’ne bulunan kardeşinin evine gittiğini ileri sürdü. Oğuz’un saat 14.51 sıralarında kendisine, “Hani kahve” diye mesaj attığını dile getiren Uzunoğlu, Oğuz’a 9 dakika sonra yanıt verdiğini ancak Oğuz’un mesajına yanıt vermediğini iddia etti.
Soruşturma açıldı
Uzunoğlu’nun kayıp başvurusu üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Günlerce kendisinden hiçbir haber alınamayan Oğuz’un 6 ay önce yani 9 Eylül 2022’de avukatlığını yapmaya başladığı öğrenilen Avukat Mesut Can Tarım’ın aileye soruşturmayı sürdüren savcı ile irtibat halinde olduğu ve her türlü araştırma ve inceleme için taleplerde bulunduğu bilgisini aktardı.
AKP’li vekilin verdiği bilgi
Öte yandan kaçırıldığı tarihten itibaren kendisinden haber alınamayan Oğuz’un ve onu kaçıranların izini süren daha sonra da ailenin avukatlığını sürdüren Abdurrahman Karabulut, Oğuz’un köylüsü ve AKP’li Milletvekili Abdullah Ağralı ile yaptığı görüşmede, Ağralı’nın istihbarat ve emniyet ile yaptığı görüşmeleri kendisine anlattığını 1 Nisan’da Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı. Karabulut, Ağralı’nın Oğuz’un istihbaratın ellinde olduğu bilgisini paylaştığını söyledi. Bunun yanı sıra Karabulut, Oğuz’un Antlaya’da bulunan Antalya Kültür ve Eğitim Vakfı (AKEV) ile ilgili Türkiye’ye geldiğini paylaştı.
Avukat ‘Tarım’ı yalanladı
Bunun üzerine Oğuz’un avukatı Tarım, 3 Nisan’da sanal medya üzerinde yazılı bir açıklama yaptı. Çıkan haberleri yalanlayan Tarım, savcılığın titizlikle soruşturmayı yürüttüğünü ileri sürdü. Tarım ayrıca soruşturma dosyasına gizlilik kararı getirildiğini ifade etti. Oğuz’un bulunmasına dair başvurular yaptığını ileri süren Tarım’ı, 10 Nisan’da dosyaya vekaletname sunan Karabulut, yalanladı. Karabulut, dosyada salt şikayet dilekçesi olduğunu ve dosyada Oğuz’un bulunmasına dair avukat Tarım’ın herhangi bir başvuru da yapmadığını ayrıca savcının re’sen de olsa Oğuz’un bulunmasına dair herhangi bir atmadığını ifade etti. Karabulut ayrıca Tarım’ın ileri sürdüğü şekilde dosyada bir gizlilik kararı olmadığını da söyledi. Karabulut, Oğuz’u kaçıranların izinin bulunmasına dair aynı gün çok sayıda talebi de içinde yer aldığı dilekçe ile savcılığa başvuruda bulundu.
Oğuz serbest bırakıldı
Bu tarihten itibaren haber alınamayan Oğuz’un kimliği henüz belirlenemeyen kişiler tarafından serbest bırakıldığı öğrenildi. Serbest bırakılan Oğuz’a dair sanal medyada paylaşımda bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Eren Keskin, Oğuz’un kaçırıldığı tarihten itibaren “gizli” bir merkezde sorgulandığını kaydetti. Oğuz’un can güvenliği kaygısı nedeniyle yaşadığı Almanya’ya döndüğü öğrenildi. Oğuz ile görüşen arkadaşları ise Oğuz’a ağır işkenceler uygulandığını paylaştı.
Bolu’da teslim edildi
Oğuz’un Avukatı Mesut Can Tarım’a Bolu’da dün akşam saatlerinde teslim edildiği öğrenildi. Mezopotamya Ajansı tarafından aranan Tarım, müvekkili Oğuz’un kendisini aradığını ve Bolu’ya gittiğin ardından birlikte geri döndüklerini söyledi. Tarım, müvekkili Oğuz’un kimler tarafından kaçırıldığına dair kendisine bir bilgi paylaşmadığını ileri sürdü. Tarım, “Kim tarafından niçin kaçırıldığına dair detayları anlatmadı. Kendisi bu konuya dair bir iki gün içinde açıklama yapacak. Anladığımız kadarıyla bu kaçırılma olayı onla ilgili bir durum da değil. Bir yanlış anlaşılma olmuş. Bizler de savcılıktan şikayet talebimizi geri çekeceğiz” demesi dikkat çekti.