İzmir Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne ilişkin hazırladıkları programı Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube’de düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Platform adına programı, Nazlı Can Özdemir okudu.
‘Kadın emeği sömürüsü ve şiddet arttı’
İktidarın ve işverenlerin pandemi sürecini fırsata çevirerek kadın emeğine dönük sömürüyü meşrulaştırmaya çalıştığını kaydeden Nazlı, böylece kadın emeğinin görünmediğini, diğer yandan yaşanan ekonomik krizle beraber işten çıkarılanların ise ilk önce kadınlar olduğuna dikkat çekti. Nazlı, “Krizi bahane eden işverenlerin kadınlara uyguladığı mobinglerin ardı arkası kesilmemiştir. Pandemi nedeniyle ailelerinin yanlarına dönen üniversiteli kadınlar ucuz iş gücü olarak görülmeye devam edilmiş, alansızlaştırılarak eve hapsedilen bu üniversiteli kadınlar evde baba, abi şiddetiyle karşı karşıya bırakılmış yani hayat yine eve sığmamıştır, yaşam hücreleştirilmiş, hücrelerde baskı, işkence, şiddet artmıştır” diye belirtti.
‘Devlet şimdilik vazgeçmek zorunda kaldı’
Hane içinde psikolojik, ekonomik ve fiziksel şiddetin arttığını, kadınların ve çocukların iktidarın politikalarıyla hedef haline getirilmeye devam edildiğini söyleyen Nazlı, “Devlet kadınların katledilmesine seyirci kalırken, temel yaşam haklarımızı koruma altına alan İstanbul Sözleşmesi pazarlık konusu edilmeye çalışıldı. Biz kadınlar buna karşı sokaklarda, meydanlarda bu sözleşmeden vazgeçmeyeceğimizi haykırdı ve vahşi bir polis şiddetiyle karşı karşıya kaldık. Bu şiddet hiçbir zaman olmadığı gibi şimdi de kadınları yıldırmadı, biz bütün yaşam alanlarımızda bu mücadeleye devam ettik ve devlet şimdilik bu pazarlıktan vazgeçmek zorunda kaldı” dedi.
‘İstanbul Sözleşmesi ivedilikle uygulanmalı’
Yargıda kadına ve çocuğa dönük suçlarda faillere verilen iyi hal ve benzeri indirimlere dikkat çeken Nazlı, “Kanunlar sadece erkekleri koruyan şekilde işlediğinde örneğin Gülay Mübarek’in bütün şikayetlerine rağmen tutuklanmayan Erdoğan Küpeli’nin bu süreçte taciz ettiği başka bir kadın olan Tuğba Keleş’i katlettiğini gördük. Burada tekrar söylemek istiyoruz; İstanbul Sözleşmesi ivedilikle uygulanmak zorundadır” ifadelerini kullandı.
25 Kasım etkinlikleri bir aya yayılacak
Nazlı son olarak şöyle dedi: “Bizler her türlü şiddetin yaşamımızın bir parçası olması için çabalayan iktidara sözümüzü 25 Kasım’da söyleyeceğiz. Sadece bugünle kalmayıp İzmir Kadın Platformu olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nü İzmir’de bir aya yayıyoruz. Kasım ayının ilk haftasından başlayarak, film gösterimi, sergi ve çeşitli atölyeler gibi etkinliklerle 25 Kasım’a gideceğiz. İlerleyen günlerde sosyal medya gibi çeşitli yayın organlarından tarihlerini de duyuracağımız bu etkinliklere tüm kadınları davet ediyoruz.”