Güncel

İstanbul’da katliam yasasına karşı protesto: Dostlarımızı vermiyoruz!

AKP-MHP’nin sokak hayvanlarını katletmeyi amaçlayan yasasına karşı Şişhane Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi, “Bu kanlı yasayı istediğiniz kadar Meclis’ten geçirin. Halk nezdinde asla meşru kılamayacaksınız” dedi.

Yaşam için Yasa İnisiyatifi ve Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi’nin çağrısıyla Şişhane Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi, Meclis’te görüşülmeye devam eden hayvan katliamı yasasına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Bu kanlı yasayı istediğiniz kadar Meclis’ten geçirin. Halk nezdinde asla meşru kılamayacaksınız” denildi.

Sokak hayvanlarının katledilmesini amaçlayan ve kamuoyunda büyük tepki çeken 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk 5 maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Yaşam için Yasa İnisiyatifi ve Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi ve aralarında Yeni Demokrat Gençlik’in (YDG) de bulunduğu çok sayıda devrimci-ilerici örgüt Şişhane Meydanı’nda bir araya geldi.

Eylemde “Susmuyoruz, korkmuyoruz, dostlarımızı vermiyoruz”, “Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin” yazılı pankartı taşıyan kitle, “Biz bu yasayı durduracağız”, “Barınaklar ölüm kampı”, “Yasayı geri çek”, “Katliam yasasına hayır” dövizleri taşıdı. Eylemde sık sık “Hayvan yaşam özgürlük”, “AKP istifa”, “Kan kokuyor barınaklarınız kan kokuyor”, “Susma haykır katliama hayır”, “Yaşam hakkına dokunamazsın” sloganları atıldı.

Basın açıklamasını Sevcan Çamlıdağ ve Özge Özgüner gerçekleştirdi. Çamlıdağ, “Sokak hayvanlarına yönelik tecrit ve katliam yasasının maddeleri Meclis Genel Kurulu’nda birer birer oylanırken, yaşam hakkının oylanmasını kabul etmediğimizi, birlikte yaşamayı savunduğumuzu haykırmak için bir kez daha bir araya geldik” dedi. Çamlıdağ, Tarım Komisyonu’nda sessizce ellerini kaldıran AKP ve MHP vekillerinin katliam yasasını Meclis’e getirdiğini belirtti ve “Bu kanlı yasayı halka rağmen geçirerek, sokakta yaşayan hayvanlara soykırım uygulamasının yolunu açıyorlar” diye ekledi.

Özgüner ise yasaya dair detayları eleştirerek, “Kısırlaştır-aşıla-yerinde yaşat uygulamasını terk ediyor, yerine hayvanları topla-ölüm kampına tık-sahiplendir diyor. Sahiplendirilme için ne kadar süre bekleneceğini söylemiyor. Sahiplendirilemeyen hayvanların akıbetinden bahsetmiyor” ifadelerini kaydetti.

Ayrıca, yasada bulunan “sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesinin yasadan silindiğini ve sahipsiz hayvanların katledilmesini yasaklayan ifadenin de kaldırıldığını vurgulayan Özgüner, Yerel Hayvan Koruma Gönüllülerinin Tanımının Kaldırılması Özgüner, yerel hayvan koruma gönüllüleri tanımının tamamen kaldırıldığını, bunun gerekçesinin ise “sokakta hayvan kalmayacağı için yerel hayvan koruma görevlilerine de ihtiyaç kalmayacaktır” şeklinde açıklandığını söyledi. Ayrıca, hayvan ticaretini ve üretimini durdurmaya dair yasada tek bir kelime bile olmadığını kaydeden Özgüner, “AKP, 2004 yılında çıkardığı Hayvanları Koruma Kanunu’nun ‘kısırlaştır-aşıla-yerinde yaşat’ maddesine uygun hareket etmediğini itiraf etti. 20 yıllık sorumsuzluğun bedelini hayvanlar canlarıyla ödesin istedi” dedi. İktidarın toplum nezdinde yasa teklifini meşrulaştırmak için yalan ve çarpıtmalara başvurduğunu belirtti.

Özgüner, “Biz bu mücadeleden vazgeçmedik, vazgeçmeyiz! Bu yasaya evet diyenler hayvanları küçücük alanlara hapseden, şiddete maruz bırakan, kan ve dışkı dolu yerlerde yaşamaya mahkum eden, açlıktan birbirlerini yemeye mecbur bırakan ve ölüme terk edenlerdir. Bir tanesinin bile adını, yüzünü unutmayacağız. Unutturmayacağız. Affetmeyeceğiz!” diye ekledi.

“Siz elinizi kaldırıp indirerek bu kanlı yasayı, bu katliam yasasını istediğiniz kadar geçirin Meclis’ten. Halk nezdinde asla ama asla meşru kılamayacaksınız. Çünkü yaşam hakkını oylayamazsınız” diyen Özgüner, “Bugünden itibaren kitlesel tepkimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Mahalle mahalle dayanışma ağları öreceğiz. Göreceksiniz, tek bir dostumuzu sizin kanlı ellerinize teslim etmeyeceğiz!” diyerek sözlerini tamamladı.

Halkı, karekodları telefonlarına okutarak mahalle örgütlenmelerine katılmaya ve hayvanların güvenliğini sağlamaya çağrıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu