14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde bir araya gelen hekimler ve sağlık emekçileri Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü. Hekimler, İsrail saldırısı altındaki Filistin halkına ve Filistinli doktorlara destek için boyunlarına kefiye (puşi) taktı. ‘Şiddetsiz, güvenli ve güvenceli ortamda iyi hekimlik yapmak istiyoruz’ pankartı taşıyan hekimler “Filistin’li doktorlar yalnız değildir” dövizlerini taşıyarak “Yaşamak, yaşatmak istiyoruz”, “Herkese eşit parasız sağlık” sloganlarını attılar.
Yürüyüşün ardından Kadıköy rıhtımda toplanan hekimler deprem ve sağlıkta şiddet nedeniyle hayatını kaybeden meslektaşlarını anarak bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Açıklamada konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 14 Mart Tıp Bayramı’nı bayram tadında kutlama olanağından yoksun olduklarını söyledi. Çünkü sağlık emekçilerinin gittikçe tükenen, yorulan ve vazgeçen bir noktaya doğru getirildiğini dile getiren Fincancı “Gelin 14 Martları yalnızca sağlık emekçileri için değil tüm insanlar için bayram kılmak için yan yana duralım” çağrısını yaptı.
Depremde yaraları sarmak için, pandemide insanların hakikate ulaşması için ellerinden geleni yaptıklarını hatırlatan Fincancı “Ülkemizde bebek ölümleri yeniden yükseliyor. Koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Sağlımızı sermayenin kollarına teslim etmek istiyorlar” dedi. Hekimleri ya ölüm kaygısı ya da göç ikilemi arasına sıkıştıranlara karşı mücadele ettiklerini dile getiren Fincancı “14 Martları birlikte bayram tadında kutlama sözü vermeliyiz. Birlikte olacağız ve hiçbir yere gitmeyeceğiz” ifadelerini kullanarak Filistinlilerin ve Filistinli meslektaşlarının yanında olduklarını söyledi. İstanbul Tabip Odası Başkanı Nergis Erdoğan, insanca çalışma ve yaşama koşulları için birlikte olma çağrısı yaptı.
“Emekliliğe yansıyacak ücret istiyoruz”
Hekilmler taleplerini şöyle sıraladı: “
-TTB’nin sağlıkta şiddet yasa teklifi kabul edilmeli.
-Nöbet ertesi izin, idarecilerin insafına bırakılmamalı.
-Pandemiye yol açan hastalıklar sağlık emekçileri için meslek hastalığı kabul edilmelidir.
-Tüm sağlık emekçilerine, emekliliğe yansıyan insanca yaşayabilecekleri tek kalem maaş verilmeli.
-Vergi dilimi üst sınırı yüzde 15 olmalıdır.
-Muayene süreleri nitelikli sağlık hizmeti gözetilerek düzenlenmeli.
-Tıp fakültesi sayısı azaltılmalı.
-Koruyucu sağlık sistemi öncelenerek parasız bir sağlık sistemi inşa edilmelidir.