Reuters’ta yer alan bilgilere göre, İsrail ordusu Suriye’nin başkenti Şam’a 25 kilometre kadar yaklaştı. Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgede başlatılan ilerleyişin ardından, İsrail’in Suriye topraklarının içinde yer alan Katana bölgesine ulaştığı iddia ediliyor.
250’den fazla nokta vuruldu
Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların 8 Aralık’ta başkent Şam’ı ele geçirdiği belirtilirken, bu gelişmenin ardından İsrail ordusu tampon bölgede ilerlemeye başladı. İsrail Ordu Radyosu, İsrail’in şimdiye kadar Suriye’de 250 noktaya hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.
Saldırılarda askeri üsler, savaş uçakları, füze sistemleri ve silah depoları yok edildi. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, saldırıların silahların “aşırılık yanlılarının eline geçmesini” engellemek amacıyla yapıldığını söyledi.
İsrail’den iddialara ret
Reuters kaynakları, İsrail ordusunun İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri ile Suriye’yi birbirinden ayıran silah ve askerden arındırılmış bölgenin doğusundaki Suriye topraklarının 10 kilometre içinde yer alan Katana’ya ulaştığını anlattı. İsrail ordusu, yorum yapmayı reddetti. İsrailli yetkililerden daha önce yapılan açıklamalarda, ülkenin Suriye’deki çatışmaya dahil olmadığı, tampon bölgenin ele geçirilmesinin bir ‘savunma hamlesi’ olduğu ileri sürülmüştü. Mısır, Katar ve Suudi Arabistan İsrail’in işgalini kınarken, ulusal askeri kaynaklar ve Suriye ordusundan eski yetkililer, İsrail’in askeri altyapı ve hava üslerine yönelik hava saldırılarının gece boyunca devam ettiğini bildirmişti. Saldırılarda Şam ve çevresinde onlarca savaş uçağı ve helikopterin imha edildiği ileri sürülmüştü.
The Guardian gazetesinin haberine göre, İsrail ise tanklarının Suriye topraklarının 10 kilometre içinde yer alan Katana bölgesine ulaştığı yönündeki iddiaları reddetti.
İsrail, 1973’ten sonra ilk kez Suriye topraklarına girdi
İsrail ordusu, Başbakan Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Israel Katz’ın talimatı doğrultusunda işgal altında bulunan Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeye girmişti. İsrail, Suriye’ye ait olan Golan Tepeleri’ni 1967 yılından bu yana işgal altında tutuyor. 1974’te İsrail ile Suriye arasında imzalanan ‘Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması’ ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.
Benjamin Netanyahu, Golan Tepeleri’nde yaptığı açıklamada, ‘işgalin geçici olduğunu’ savunmuştu. Netanyahu, dün yaptığı açıklamada ise Golan Tepeleri’nin ‘sonsuza dek’ İsrail’in ayrılmaz bir parçası olacağını iddia etti. İsrail ordusu da askerlerin ve zırhlıların Golan’daki tampon bölgeyi işgaline ilişkin görselleri kamuoyuyla paylaşmıştı.