Dünya

İran mahkemesi 15 HEPCO işçisini hapis ve kırbaç cezasına çarptırdı

Ağır Ekipman Üretme Firmasının (HEPCO) on beş çalışanı, ödenmemiş ücretler nedeniyle grev yaptıkları gerekçesiyle hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldı.

H. Merkezi: Arak Ceza Mahkemesinin Şube 106’sı, bu yıl mayıs ayında ödenmeyen ücretler için grev yapan 15 HEPCO işçisini, “kamu düzenini bozmak” ve “internet üzerinden “işyerini” hedef gösterip işçileri isyan etmek için kışkırtmak” gerekçesiyle bir yıldan iki buçuk yıla kadar hapis cezasına çarptırdı.

HEPCO çalışanları, ücretlerin ödenmesi, iş güvenliğinin azalması ve üretimin sürekliliği ile ilgili belirsizliğin artması gerekçesiyle grev eylemini tekrarladılar. Bu, uzman mühendislerin işgücünün bugün 8000’inden 1000’ine düştüğünü gören şirkette yıllarca süren yanlış yönetim sürecini takip etti.

HEPCO bir zamanlar bölgedeki en prestijli ağır ekipman üreticilerinden biriydi. Şirket 2001 yılında özelleştirildi, başarısız olduktan sonra devlet tarafından serbest bırakıldı ve geçen yıl tekrar özelleştirilerek büyük çaplı iş kayıpları ve çalışma koşullarının kötüleşmesiyle sonuçlandı. Şirket, Volvo, Komatsu ve Liebherr ve diğer firmaların yanı sıra kendi markası için lisanslı inşaat malzemeleri üretmektedir.

İran’daki sendikalar, bu kararı hükümetin, işçileri eyleme geçirmeye karşı bir uyarma girişimi olarak görüyor.

IndustriALL Küresel Sendika üyesi, İran Metal İşçileri ve Mekaniği Birliği (UMMI) İşçi bakanı Mohammad Shariatmadari’ye yönelik bir açıklamasında şunları  dile getirdi;

“Aç karınlar yasal bir kararla susturulabilir mi? Bu, memleketimizin memurlara mesajı mı? Shariatmadari ve Çalışma Bakanlığı, daha fazla sendikayı ve açlıktan kaçan işçileri bastırmak mı istiyor? Grevler ve protestolar, işçilerin ve tüm İran halkının hakkıdır. Bu haktan vazgeçmeyeceğiz.”

IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan şunları söyledi:

“İran, toplumu ve emeği zayıflatan neoliberal iktisattan esinlenen kötü ekonomik politikalar uyguluyor. Bu özelleştirme dalgasını, yolsuzlukla ve baskıcı bir devletle bir araya getirirken öfkeleniyoruz. Bu felaket için bir reçetedir.

“HEPCO’daki çalışanlar, şirketin kötü yönetimine karşı protesto etme hakkına sahiptir. Ödenmeyen ücretlere karşı grev yapmaktan başka çareleri yok. Yemek yeme zorundalar. Güvenlik güçleri, İran’daki işçilerin meşru taleplerini sonsuza dek bastıramaz. İran bağımsız sendikaları tanımalı ”dedi.

UMMI, sanayi atölyelerinin yüzde 60’ından fazlasının kapandığını söyleyerek ciddi ekonomik sıkıntılara işaret ediyor. İşsiz işsizlerin işsizlik sigortasına girmesi eşi görülmemiş ve sosyal güvencenin iflasına yol açabilir.

Kaynak:

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu