İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır, Batman, Hakkâri ve İzmir şubeleri ile kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failleri yargılansın” şiarıyla düzenledikleri eylemlerini sürdürdü. Eylemlerde, gözaltında kaybedilen ya da faili “meçhul” cinayetlerde katledilenlerin akıbeti soruldu ve faillerin yargılanması talep edildi.
Diyarbakır
İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından her hafta düzenlenen eylemin 826’ncısı, Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Gözaltında kaybedilen ve faili “meçhul” cinayetlerde katledilenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, 1994 yılında Bitlis’in Tatvan ilçesinde hastanede bulunan eşine refakatçi olmak üzere gittiği hastaneden sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Ender Toğcu’nun hikâyesi okundu.
İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz, “Türkiye’nin özellikle 90’lı yıllarda yaşadığı zorla kaybetme ve faili meçhul cinayetlerle yüzleşmesi için yıllardır mücadele ediyoruz” dedi.
Ender Toğcu’nun hikâyesi İHD Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz tarafından aktarıldı: “Evli ve tek çocuk babası olan Ender Toğcu, 29 Kasım 1994’te eşinin bulunduğu hastaneye gitmek üzere ağabeyi Ali Toğcu’nun yanından ayrıldı. Ancak o gün hastaneye hiç ulaşmadı. Aynı gece, ailesinin evine baskın yapan sivil polisler, Ender’in babası Hüseyin Toğcu’ya işkence yaptı ve oğlunun üç gün içinde ölüsünü teslim edecekleri tehdidinde bulundu. Gözaltına alındığı iddiaları üzerine yapılan tüm başvurular sonuçsuz kaldı. Aradan geçen 30 yıla rağmen Ender Toğcu’dan hiçbir haber alınamadı.”
Eylem, oturma eylemi ile sona erdi.
Batman
Batman’da İHD Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 662’ncisini Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde 1994 yılında Dersim’in Hozat ilçesinde askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Nazım Gülmez’in hikâyesi okundu.
İHD Batman Şube yöneticisi Rezan Baytar, Nazım Gülmez’in gözaltına alınma sürecini şöyle anlattı: “Nazım Gülmez, 15 Ekim 1994’te köyünde askerler tarafından zorla götürüldü. Ailesi, defalarca savcılıklara ve askeri yetkililere başvurdu ancak sürekli yetkisizlik kararlarıyla karşılaştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınan dava ise ‘6 aylık süre sınırına uyulmadığı’ gerekçesiyle reddedildi.”
Eylem, oturma eylemiyle sona erdi.
Hakkâri
İHD Hakkâri Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 152’ncisini Yüksekova ilçesindeki Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, 1994 yılında ajanlık baskılarını kabul etmediği için gözaltına alınıp işkenceyle katledilen Hasan Ateş için bir araya gelindi.
Eylemde konuşan İHD yöneticisi Eren Baskın, “Hasan Ateş, köy meydanında gözaltına alındıktan sonra ağır işkence gördü. Daha sonra cansız bedeni, Çukurca’da bir alanda taşlarla kapatılmış halde bulundu. Tüm tanık ifadelerine rağmen gözaltına alındığı inkâr edildi ve dosya ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ kararıyla kapatıldı. Hasan Ateş’in ailesine söz veriyoruz; bu dosya açılana ve failler yargılanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Eylem oturma eylemiyle sona erdi.
İzmir
İHD İzmir Şubesi, iki haftada bir düzenlediği “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemini Konak’taki eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, 1993 yılında Siverek’te gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Hüseyin Taşkaya’nın akıbeti soruldu.
İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Ali Aydın, “Hüseyin Taşkaya’nın gözaltına alındığı, tanık ifadeleri ve köylüler tarafından defalarca dile getirilmesine rağmen, resmi makamlar bu gerçeği inkâr etti. Ailenin tüm başvuruları sonuçsuz kaldı ve Hüseyin Taşkaya’dan bir daha haber alınamadı” ifadelerini kullandı.
Eylem, açıklamanın ardından son buldu.