Güncel

İHD raporu: Şiddet gören tutsakların hastane sevklerine engel

İHD, Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesi’nde gardiyanların kadın tutsaklara yönelik şiddet uyguladığını ve hapishanedeki çeşitli hak ihlallerini rapor etti. Raporda, gardiyanların şiddetine maruz kalan kadın tutsakların hastaneye sevklerinin yapılmadığı belirtildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ağrı Şubesi, Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesi’nde 18 Aralık’ta gardiyanların kadın tutsaklara dönük şiddet ve tehditlerine dair hazırladığı raporu kamuoyuna açıkladı. İHD Şube Eşbaşkanı Merve Sönmez, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında raporu paylaştı.

Tutsaklara şiddet uygulandı

Sönmez, hapishanedeki 3 kadın tutsakla yapılan görüşmelerin ardından, “Patnos T Tipi Kapalı Hapishanesinde 3 kadın mahpusa yönelik işkence, yaralama, alıkonulma, tehdit ve hakaret fiilleri gerçekleştirilmiştir” dedi. Sönmez, şiddet sonrası tutsakların darp raporu almalarının engellendiğini belirtti ve olayla ilgili başlatılan bir soruşturmanın olup olmadığı konusunda bilgi edinemediklerini kaydetti.

Hapishanedeki ihlaller

Raporda hapishanedeki diğer ihlaller de sıralandı. Sönmez, tutsakların tahliye başvurularının reddedildiğini, sosyal aktivite sürelerinin sınırlandırıldığını ve kitap, gazete gibi yayınlara erişimlerinin engellendiğini aktardı. Ayrıca, diş tedavileriyle ilgili sevklerin geciktirildiği, yemeklerin besin değerinin düşük olduğu ve kantindeki ürünlerin dışarıdaki fiyatlardan daha yüksek olduğu tespit edildi. Hapishane idaresinin koğuş aramaları adı altında özel hayata saygı ilkesine aykırı bir şekilde oda aramaları yaptığı da raporda yer aldı.

İHD’nin raporunda, Patnos L Tipi Hapishanesi’nde yaşananlarla ilgili olarak şu talepler sıralandı:

• “Etkin bir soruşturma başlatılmalı ve mağdur mahpuslar ile kamuoyuna tatmin edici açıklamalar yapılmalıdır. Olayın üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmamıştır.”

• “Olayda şüpheli olarak yer alan kamu görevlileri tespit edilmeli ve haklarında etkin bir soruşturma yürütülmelidir.”

• “İşkence ve darp vakalarına son verilmeli, sorumlular hakkında soruşturma açılmalı ve cezai yaptırımlar uygulanmalıdır.”

• “Cezaevi idareleri, tutuklulara yeterli, hijyenik ve sağlıklı yemek sağlamalıdır.”

• “Hapishanelere bağımsız sağlık kurumlarının girmesi ve inceleme yapmasına izin verilmelidir.”

• “Mahpusların bilgi edinme haklarına engel olunmamalıdır. Kitap, gazete ve dergiler, yasal engellemeler olmaksızın mahpuslara verilmelidir.”

İHD, hapishanedeki hak ihlalleri ve sağlık sorunlarına karşı Adalet Bakanlığı’nın ve diğer ilgili kurumların sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. (MA)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu