GüncelManşet

Şişecam İşçileri Kararlı!

H. Merkezi: Paşabahçe Kırklareli Cam fabrikasında fırın kapatma gerekçesiyle işten atılan ve direnişe geçen 90 işçinin, “İş, aş, adalet” talebiyle Tuzla’da bulunan Şişecam Genel Merkezi’ne başlattığı yürüyüş Kırklareli Valilği tarafından yasaklandı.

İşçiler konaklama alanı olan Büyükkarıştıran mevkiinde jandarma ve çevik polis ablukası altında tutuluyor.  İşçiler gece boyunca konaklama alanı olan Büyükkarıştıran mevkiinde jandarma ve çevik kuvvet ablukası altında tutuldu. Yetkililer işçilerin Büyükkarıştıran’dan ileri yürümesine izin verilmeyeceğini açıkladı.

Bu gelişme üzerine direnişteki işçilerin oluşturduğu komite yasak sonrasında yapılacak olanları tartışmak üzere toplandı. Toplantı sonrası Valilik yasağı üzerine işçiler çevik kuvvet ve jandarma ablukası altında olan Büyükkarıştıran mevkiisinde pazartesi gününe kadar kalmaya karar verdi.

Yasak kararı sonrası CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, istasyonda bekleyen Lüleburgaz Kaymakamı Mustafa Oğuz, İl Emniyet Müdürü Erkin Adalar, İl Jandarma Komutanı Kadir Oğuz ile bir görüşme yaptı. Milletvekilleri Köprülü ve Kayan buradaki işçilerin Pazartesi günü yapılacak olan işverenle görüşmenin sonuna kadar grubun burada kalmasını istedi. Kaymakam Mustafa Oğuz, Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi’yi arayarak durumu bildirdi. 90 işçi Pazartesi gününe kadar benzin istasyonunda kalacak. İşçiler valiliğin yasağı üzerine #camiscisiengellenemez hastagı ile sosyal medya üzerinden direnişe destek istedi.

 

“Mücadeleden Geri Adım Atmadık”

Dün polisin engellemesi üzerine geceyi mola noktasında geçiren işçiler, sabah(22 Ekim) basın açıklaması yaparak son duruma ilişkin bilgi verdi.

Mücadelede kararlı olduklarını söyleyen işçiler adına konuşan Şişecam işçilerinin sözcüsü Aydın Şahin, “İş, aş, adalet” talebiyle aileleriyle birlikte sürdürdükleri yürüyüşün engellendiğini söyledi. Bu arada Şişecam yönetiminin, atılan işçilerin durumun konuşmak üzere bugün Kristal-İş yöneticileriyle toplantı yapacağı bilgisini veren Şahin, “Bu toplantı sona erene kadar burada kalma kararı aldık. Pazartesi günü (yarın) yapılacak toplantının sonucunu görünceye kadar. Şimdiye kadar somut bir yaklaşım olmamıştı en azından bunu kazanım olarak görüyoruz” dedi.

 Bu görüşmenin sonucunu bekleyeceklerini dile getiren Şahin, “Bu toplantıdan çıkacak karara göre aynı inanç ve kararlılıkla sonraki programını devam ettireceğiz. Başaracağımıza olan inancımız var. Mücadeleden geri adım atmadık, atmayacağız” dedi. Şahin’in sözleri işçiler tarafından “İş aş adalet”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganıyla karşılandı.

 

Paşabahçe direnişi 09 10 2017 Vedat Yalvaç 87

“OHAL hep işçiye mi uygulanıyor?”

Daha önce de grevleri OHAL gerekçesi ile yasaklandığını hatırlatan işçiler, hükümete “OHAL hep işçiye mi uygulanıyor?” diye tepki gösterdi. Şişecam yönetiminin isteği ile yürüyüşün yasaklandığını söyleyen bir cam işçisi, valiliğin hükümetin bu isteğini emir telaki ederek hareket ettiğini, vali ve iktidarın Şişecam’ın arkasında dizildiklerini belirtti.

 

OHAL Patronların Çıkarı İçin

Hükümetin OHAL koşullarından faydalanarak Avrupa’nın üçüncü büyük cam üreticisi Şişecam’ın çıkarları için işinden ekmeğinden olan cam işçisinin mücadelesini bastırmak istediğini, bunu içinde valiyi devreye sokarak mücadeleyi engellemeye çalıştığını belirten bir başka cam işçisi “OHAL; patronların çıkarı için, işçileri açlığa, işsizliğe, yoksulluğa mahkûm etmek için kullanılıyor” dedi.

 

‘Kristal-İş, Şişecam Ve Hükümetin Safına Düştü’

İşten atılan işçiler, Kristal-İş Lüleburgaz Şubesi önünde 18 gün boyunca çadır kurarak direniş başlatmışlardı. Direnişe Lüleburgaz halkı da büyük destek vermişti. Yapılan eylemlere binlerce kişi katılırken sendikalar, siyasi partiler ve kitle örgütleri de bu eylemlerde yer almıştı.

Ancak üyesi oldukları Kristal-İş’in desteğini görmediklerini, hatta cam işçilerinin desteklerinin de sendika tarafından engellendiğini belirten cam işçisi “Bu yürüyüşte sadece atılan işçiler ve eşleri değil de Lüleburgaz’daki üç bin cam işçisi olsaydı bu yürüyüşü yasaklayamazlardı.

Kristal-İş bırak desteği; mücadeleyi engellemeye çalıştı. Bu gün temsilciler üç fabrikada da ‘yürüyüşe desteğimiz yok’ diye bölümleri geziyor. Bugün Kristal-İş; yürüyüşün yasaklanmasını talep eden Şişecam ve OHAL’i gerekçe göstererek yürüyüşü yasaklayan hükümetin safında cam işçisine karşı tutum almıştır” dedi.

Kaynak: Evrensel

{gallery}Sisecam eylem{/gallery}

    

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu