Hindistan’da tutuklu bulunan şair, eleştirmen, politik aktivist Varavara Rao, Elgaar Parishad* davasıyla ilgili olarak Pune Asliye Ceza Mahkemesi tarafından polis merkezine gönderildi. Rao, burada 26 Kasım’a kadar kalacak. Bu yılın Ocak ayında Pune’de Bhima Koregaon Savaşının** iki yüzüncü yılını anma etkinlikleri düzenlenmiş ve bu etkinliklerin şiddetle sonuçlandığı iddia edilmişti.
Rao, bu karardan önce Haydarabad Yüksek Mahkemesi tarafından verilen kararla ev hapsinde tutulmaktaydı. Cumartesi günü (17 Kasım) ev hapsi sona ermesine rağmen, Haydarabad’ın başkenti Telangana’daki evinden Pune polisi tarafından gözaltına alındı.
Varavara Rao, Elgaar Parishad etkinliğine katıldığı iddiasıyla 28 Ağustos’ta ülke çapında farklı şehirlerde yapılan operasyonlarla tutuklanan beş aktivistten biriydi. Rao, Ağustos ayında Yargıtay’ın kararıyla Haydarabad’ta ev hapsine alındıktan sonra, 28 Eylül günü Temyiz Mahkemesinde görülen davada Bhima Koregaon davası için özel bir soruşturma grubunun kurulması talebi reddedilmişti.
Varavara Rao, Cumartesi gecesi polis tarafından evinden alınacağını öğrenen yüz kişilik bir aktivist grup, Rao’nun evinin önünde döviz ve pankartlarla toplanarak gece saat 22.00’ye kadar sloganlarla, şarkı ve konuşmalarla beklediler. Tutuklama kararının ulaşmaması üzerine o gece Pune polisi Rao’yu alamadı ve bu şekilde, bütün gece öğrenciler, sanatçılar, şairler, aktivistlerden oluşan yüzlerce kişi eve akın ederek, Rao’yla vedalaştı ve dayanışmada bulundu. Ertesi sabah (18 Kasım) da ülke çapında birçok merkezde protesto eylemleri düzenlendi. Akşam, tutuklama kararı olmaksızın eve gelen polisler, Rao’yu ağır silahlı polisler eşliğinde polis merkezine götürmek üzere alırken, evinin önündeki yaklaşık üç yüz kişi, sloganlarla Rao’yu uğurladı.
2 Aralık günü, Sivil Haklar Komitesi, insan hakları aktivistlerinin tutuklanmasını protesto etmek için Telanga’da bir eylem gerçekleştireceğini duyurdu.
* Elgaar Parishad, Bhima Koregaon Savaşının iki yüzüncü yıl dönümünde 31 Aralık 2017 tarihinde gerçekleştirien anma etkinliğinin adı. 260 sivil toplum örgütü tarafından organize edilen etkinliğe yaklaşık 35 bin kişi katıldı. Programda kültürel etkinlikler ve konuşmalar gerçekleştirildi.
** Bhima Koregaon Savaşı, 1 Ocak 1818’de sömürgeci Britanya Doğu Hindistan Şirketi ile Maratha Konfederasyonu arasında Koregaon Bhima’da yaşandı.