H. Merkezi: İHD İzmir Şube’de yapılan basın toplantısında, bugün itibariyle hapishanelerde 402’si ağır bin 154 hasta tutuklunun olduğunu duyurdu.
Hapishanedeki hasta tutukluların listesini güncelleyen İnsan Hakları Derneği(İHD) Hapishaneler Komisyonu, son güncellemesine göre hapishanelerde 402’si ağır 1154 hasta tutsak var. Basın toplantısına İHD Hapishanelerden ve Örgütlenmeden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Necla Şengül ve Merkez Hapishaneler Komisyonu Üyesi Nehir Bilece katıldı.
Necla Şengül, 402 tutuklunun derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Geriye kalan tutukluların da tedavilerinin bir an önce yapılması gerektiğini vurgulayan Şengül, hapishanelerdeki tutukluların tedavileri yapılmadığı sürece diğer hasta tutukluların da ağır hasta tutuklular listesine girecek hale geleceklerini dile getirdi.
Şengül’ün ardından komisyonun raporunu açıklayan Bilece, tutukluların durumunun Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde daha da ağırlaştığını söyledi.
“Tek tip kıyafet” uygulamasıyla birlikte hapishanelerdeki hak ihlallerinin de arttığını kaydeden Bilece, cezaevlerindeki hak ihlallerinin son bulması ve alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:
Öncelikle Türkiye’deki mevzuatın uluslararası insan hakları hukukuna ve özel olarak da mahpus haklarına uygun hale getirilmesi.
Başta İmralı F Tipi Hapishanesi olmak üzere tecridin kaldırılması ve cezaevlerinde insani yaşam standartlarının oluşturulması.
Mahpusların sağlığa erişim haklarının sağlanması, koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmesi, hastalığı olanların tedavi olanaklarından yararlanmaları için gerekli önlemlerin alınması ve ağır hastalığı olanların derhal serbest bırakılması.
Adli Tıp Kurumu’nun resmi bilirkişi olarak varlığına son verilmesi, bağımsız bilirkişilik kurumunun kabul edilmesi ve İstanbul Protokolü hükümlerinin uygulanması.
Cezaevlerinin; sivil toplum kuruluşlarının, bağımsız izleme kurullarının, özel olarak da hasta mahpuslar sorunuyla ilgili olarak İHD, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Türk Tabipler Birliği (TTB) gibi kuruluşların denetimine açık hale getirilmesi, OPCAT’a uygun bağımsız ulusal önleme mekanizmasının kurulması.
5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu’nun cezanın infazının hastalık nedeniyle ertelenmesine ilişkin 16. Maddesi’nin ve ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm mahpuslarla ilgili 25. Maddenin ağır hasta mahpusların serbest bırakılmasını engelleyen hükümlerinin değiştirilmesi ve cezaevinde bulunan tüm ağır hasta mahpusların derhal serbest bırakılması.
5275 sayılı kanunun 107. Maddesi’nin 4. Fıkrası kaldırılarak ayrımcılık sona erdirilmesi, TMK 17. Maddesi’nin son fıkrası “Uzatılmış Ölüm Cezası” içerdiğinden ötürü bir an önce kaldırılması.
Cezaevlerindeki başta işkence ve kötü muamele iddiaları olmak üzere hak ihlallerinin etkili bir şekilde soruşturulmasını ve sorumluların yargı önüne çıkarılması.
Bugüne kadar cezaevlerinde yaşamını yitiren hasta mahpuslarla ilgili olarak etkin bir soruşturma yapılarak ihmal ve sorumluluğu olanlar hakkında cezai yaptırımların uygulanması.