Emek

Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu kuruldu

Aralarında çok sayıda sendika, siyasi parti temsilcisi ve aydının bulunduğu 3’üncü Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu TMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi’nde yaptığı açıklama ile kuruluşunu ilan etti.

İstanbul: 14 Eylül’de insanca yaşam koşulların oluşturulması için on bine yakın 3. Havalimanı işçisinin başlattığı direniş sonrası muhalif kesimlerde yarattığı umudun ardından

3’üncü Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu” Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) İstanbul Büyükkent Şubesi’nde yaptığı açıklama ile kuruluşunu ilan etti.

Partizan ve Yeni Demokrat Gençlik’in(YDG) de yer aldığı 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu’nu basın toplantısında işçilerinin hak talebinde bulundukları direnişten görüntülerin yer aldığı sinevizyon gösterimiyle başladı.

Adaletsizliğe zulme karşı dayanışma inşaat işçileri köle değildir” pankartının asıldığı toplantıda ilk olarak söz alan Devrimci Yapı İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Sekreteri Nihat Demir, “Biz yıllardır bu topraklarda egemenleri sermayesine can katmak için öldürüldük. Alıkonulduk. Çocuk da olsa kadın da olsa gereği yapılacak diyen zihniyet yüzünden Türkiye bu noktaya geldi. Egemenlerin bu topraklarda yürüttüğü kanlı savaşı biz buradan reddediyoruz. Emekçiler olarak bu baskıları asla kabul etmiyoruz” dedi.

İşçilerin verdiği mücadele ileriye taşınacak

İnşaat İşçileri Sendikası’ndan İsmail Şahin, çok sınırlı güçlerle iki sendikanın sınıfsal mücadele yürütmeye çalışırken, iş bırakma eylemi nedeniyle devletin çok büyük şiddetiyle karşılaştığını, sendika üyelerinin ve işçilerin tutuklandıklarını son olarak da Dev-Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut’un tutuklandığını belirtti. Bu tutuklamaların iki sendikanın mücadele gücünü zayıflatmadığını aksine pek çok yerden destek bulduğunu belirterek, bu dayanışma platformunun çabasıyla işçilerin verdikleri mücadelenin ileriye taşınacağını söyledi.

Karakola avukatlar yerine patronları aldılar

Ardından 3’üncü Havalimanı işçileri avukatlarından Ahmet Baran Çelik, süreci en başından bu yana takip ettiklerini belirtti. Hukuki sürecin skandal bir süreç olduğunu vurgulayan Çelik, “3’üncü Havalimanı protestoları 14 Eylül’de başladı. Ve gecesinde odalara baskın yaparak çok kişiyi gözaltına aldılar. On binlerin yaptığı direniş onları korkuttuğu için gözaltı ve işkenceler oldu. O gün bütün gün Arnavutköy karakolunda olmamıza rağmen ne bizi ne de milletvekillerini içeri almadılar. Ama içeri girme yetkisi olan avukatlar ve vekiller içeri alınmazken işverenler çok rahat bir şekilde içeri giriyordu. İşçiler 4 günün sonunda adliyeye sevk olana kadar içeri giremedik. Avukatsız ifadeleri alındı” diye konuştu.

“İşçi ve sendikacı tutuklamaları devam ediyor”

Toplantıda basın açıklamasını 3’üncü Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu adına HDP Ekoloji Komisyonu üyesi Beyza Üstün yaptı.

3’üncü Havalimanı’nda başlayan eylemlerin ardından tutuklamaların devam ettiğini belirten Üstün, yaklaşık 600 işçinin gözaltına alınmasının ve DİSK’e bağlı 5 yönetici ile 30 işçinin tutuklanmasının anayasa ihlali olduğunu söyledi. Üstün, “Bizler sendikalar, kitle örgütleri ve demokratik kurumlar ve duyarlı kişiler olarak 3’üncü Havalimanı Dayanışma Platformu’nu oluşturduk. Bu platformda haksız hukuksuz şekilde tutuklanan işçiler ve sendikacılar ile dayanışma içinde olacağımızı, 3’üncü Havalimanı şantiyesinde çalışan arkadaşların bir isyanla deklare ettikleri taleplerin takipçisi olacağımızı belirtiriz” dedi. İşçilerin biran önce serbest bırakılması gerektiğinin altını çizen Üstün, platformun duyarlı olan bütün bireylere açık olduğunu aktardı.

Basın toplantısı gazetecilerin ve katılımcıların soru cevap ve önerileri şeklinde devam etti. Son olarak DİSK bünyesinde iş cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla hazırlanan “Üç maymun” isimli tiyatro oyununun fragmanı izletildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu