CHP Milletvekili Murat Emir, hastanelere ürün tedarik eden firmaların bakanlıklardan ödeme alamaması veya çok geç ödeme alması nedeniyle tedariği durduracaklarını açıkladı.
Emir’in yayımladığı evrakta, sektör temsilcileri, Sağlık Bakanlığı, SGK ve Maliye Bakanlıklarına gönderdikleri yazılarda, “2022 yılı alım vadeleri belirleninceye kadar bakanlığınızın kurum taleplerini karşılayamayacağımızı bildiririz” ifadelerine yer verildi.
Sektör temsilcilerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na yazdıkları yazıda şu ifadeler kullanıldı:
Tıbbi cihaz kapsamında yapılan malzeme alımlarının ödeme sürelerinin belirsizliği nedeniyle tıbbi cihaz firmaları ekonomik özgürlüğünü kaybetmiştir. Tıbbi cihaz firma ödemelerinin 60 gün vade ile gerçekleştirilmesini talep ediyoruz. Her yıl SUT fiyatlarının TEFE-TÜFE ortalamasına göre arttırılmasını istiyoruz. 2020-2021 tıbbi cihaz firma alacaklarının ödenmesini istiyoruz. 2022 yılı alım vadeleri belirleninceye kadar bakanlığınızın kurum taleplerini karşılayamayacağımızı bildiririz.
“Acil travma ameliyatları bile durabilir, bakanlıklar krizi yalnızca seyrediyor”
Kamu ve üniversite hastanelerinin 36 aylık vadeleri bulan borçlarının ödenmemesi nedeniyle tıbbi cihaz sektörünün bir buçuk yıldır ciddi bir kriz içerisine itildiğini belirten CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, hastanelerin artık ürün tedarik edememe tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Yaklaşık bir yıl önce Sağlık Bakanlığını “Bir gazlı bez dahi alamayacaksınız” sözleriyle uyardığını hatırlatan Emir, sektör temsilcilerinin hem Sağlık Bakanlığına hem de Hazine ve Maliye Bakanlığına yazdığı yazının gelinen durumu ortaya koyduğunu belirtti.
Emir, şu ifadeleri kullandı:
Sektörü temsil eden beş dernek, yakın zamanda her iki bakanlığa da önemli bir yazı yazdı. Yazıda sektör temsilcileri, ‘2022 yılı alım vadeleri belirleninceye kadar bakanlığınızın kurum taleplerini karşılayamayacağımızı bildiririz’ diyor. Bu şu demek. Hastanelerde birçok önemli tıbbi cihaz ve malzemenin bulunamaması ve sağlık hizmeti verilememesi demek. Acil travma ameliyatlarının dahi yapılamaması demek. 5 müteahhite milyar dolarları akıtmaya devam eden, kasayı boşaltan iktidar toplum sağlığını hiçe saymaya devam ediyor. Sağlık sistemi iflas noktasına geldi ancak, AKP iktidarı krizi yalnızca seyrediyor.