H. Merkezi: Ülkeyi hapishane, hapishaneleri de kışlaya dönüştürme saplantısıyla hareket eden rejimin bu gerçekliği rakamlara yansıyor. Hapishanelerde toplam 224 bin 878 kişi var, mevcut kapasitelerde 22 bin 202 kişiye yer yok.
En son CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in hapishanelerde kalan tutuklu ve hükümlü sayılarına ilişkin Adalet Bakanlığı’ndan bilgi edinme talebine verilen yanıtta, Adalet Bakanlığı, 15 Haziran 2017 tarihi itibarıyla UYAP Bilişim Sistemi kapsamında yapılan sorgulama sonucunda ceza infaz kurumlarında 85 bin 105 tutuklu, 139 bin 773 hükümlü olmak üzere 224 bin 878 kişi bulunduğunu bildirdi. Bakanlık, bu kişilerden; 212 bin 361’inin erkek, 9 bin 733’ünün kadın, 2 bin 784’ünün çocuk olduğunu aktardı.
Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre 21 Haziran tarihi itibariyle Türkiye’de 291 kapalı ceza infaz kurumu, 70 müstakil açık ceza infaz kurumu, 2 çocuk eğitimevi, 8 kadın kapalı, 4 kadın açık, 6 çocuk kapalı ceza infaz kurumu olmak üzere toplam 381 ceza infaz kurumu hizmet veriyor. Sitede, bu kurumların kapasitesinin 202 bin 676 kişi olduğu yer alıyor.
22 bin 202 kişinin hapishanede yatacak yeri
Bu kapasite ve mevcut rakamlar düşünüldüğünde 22 bin 202 kişinin cezaevinde yatacak yerinin olmadığı açığa çıkıyor. AKP’li yetkililerin kürsülerden yaptıkları konuşmalarda dönem dönem yeni cezaevleri yapacaklarını vaadetmesi de bundan olsa gerek.
Cumhuriyet’teki habere göre hapishane nüfusunun mevcut kapasitenin üzerine çıkması, çok sayıda tutuklu ve hükümlüyü yer yataklarında yatmak zorunda bırakıyor. Örneğin Sincan Hapishanesi’nde 7 odalı koğuş sisteminde normalde 21 kişi kalması gerekirken, bu sayının bugün 42 kişiye çıktığı öğrenildi. Son olarak tutuklu ve hükümlülerin futbol oynadığı alan ile yemekhanelere de yer yatağı konulmaya başlandığı ve bu koğuşta kalanların sayısının 80’e yükseldiği de belirtildi.
Bu arada bakanlık kişi başına yapılan harcamaları da şişirerek tutuklu ve hükümlülere devasa bir bütçenin harcandığını ima etti.
Kütüphanelerde her şey varmış!
Bakanlık, ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülere gelen yayınlara ve kütüphaneden yararlandırılmalarına ceza infaz kurumları kurulları tarafından karar verildiğini belirtirken, “hükümlü ve tutukluların ihtiyaçları doğrultusunda yayın temini ve kütüphaneden yararlanmaları sağlanmaktadır. Tüm ceza infaz kurumlarımızda kitaplık veya kütüphane bulunmakta olup yeterli miktarda kitap vardır” dedi.
Bu yanıtın yayın ve kitap yasaklarının meşrulaştırılması yanıtı olduğuysa açık.