Van Çevre, tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği(Van ÇEVDER) Yönetim Kurulu yazılı olarak yaptığı açıklamada, Şırnak’ın Uludere ile Beytuşşebap ilçeleri arasında kalan mıntıkada korucular tarafından ağaçların kesilmesi ve ilgili kurumların buna sessiz kalmasına sert tepki göstererek, “Hemen her yıl kesintisiz olarak sözüm ona güvenlik amaçlı ormanlarımız traşlanmakta veya tamamen yok edilmektedir” hatırlatmasını yaptı.
Van ÇEVDER yaptığı açıklamanın devamında, “Dünyanın başka bir bölgesinde görülmeyen bu politika maalesef bölgemizde düzenli olarak uygulanmaktadır. Birkaç on yıl öncesine kadar ormanlık alanları ile kendisinden söz ettiren kimi bölgelerde şimdi neredeyse ağaç kalmamış durumda” ifadeleri kullanıldı.
ÇEVDER Yönetim Kurulu yaptığı açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Bölgemiz zaten ormanlık alanın az olduğu bir bölgedir. Ağaçları koruma ve yeni ağaçları ekme kültürü ise son derece yetersizdir. Hal böyleyken, hemen her yıl düzenli olarak, “güvenlik” bahaneleri ileri sürülerek ormanlık alanların kesimi, bunların ihalesinin koruculara verilmesi bölgemize ve coğrafyamıza yapılabilecek en büyük kötülüktür.
Basına yansıyan ve bölgeden alınan bilgilere göre, Şırnak’ın Uludere ve Beytuşşebap ilçeleri arasında bulunan Habur 2’de ciddi düzeyde ağaç kesimi başlatılmış vaziyette.
Öncesinden Şırnak’ın Besta, Cudi ve Gabar dağı bölgelerinde “güvenlik” gerekçesiyle yapılan ağaç kesimi bu kez diğer alanlara, Habur 2’ye de de sıçrayarak oralarda da ağaç kesimine başlandı. Korucuların kestikleri ağaçları traktörlerle yol üzerinde topladığı ve ardından kamyonlarla farklı noktalara taşıdığı görüntüleri basına yansıdı. Bölgede yüzlerce ağaç kesilmekte ve kesimlerin devam ettiği belirtilmektedir” denildi.
Açıklamada, “Bu tarz politikaların devam etmesi durumunda, birkaç yıla kalmaz ihtiyaçlar için bile kullanılacak ağaç bırakılmayacaktır. Coğrafyamızda bulunan ormanlık alanların, “güvenlik” gerekçesi ile kesilmesi ve yok edilmesi asıl güvenlik meselesidir.
Orada bulunan ekolojik dengeye karışmayın! Oranın bitki örtüsünü yok etmeyin! Orada bulunan börtü böceğin, yüzlerce çeşit canlının yaşam hakkına kast etmeyin!
Bir ülkenin güvenliği, bir coğrafyanın talanından geçmemeli, geçemez de! Buradan yetkilileri uyarıyoruz; güvenlik önlemlerini, ağaçları keserek, bitki örtüsünü yok ederek, tüm canlı türlerinin yaşam hakkını elinden alarak mı sağlayacaksınız? Biran önce bu çağdışı uygulamalardan vaz geçin ve ormanlarımızdan, bitki örtümüzden elinizi çekin!
Buradan ayrıca tüm çevreci ve ekolojistlere de seslenmek istiyoruz; bir bölgede bulunan bitki örtüsü, ağaçları, ormanları yok edilirken sesinizi çıkartmayacaksınız, ne zaman sesiniz çıkacak? Ekolojist olmak, çevreci olmak, doğasever olmak, sadece yanı başındaki ağaçlara, canlılara, coğrafyaya sahip çıkmak mıdır? Ege’nin Karadenizden, Marmaranın İçanadolu Bölgesinden, Akdeniz’in Cudi’den, Besta’dan, Uludere’den, Beytüşşebap’tan ne farkı var?
Gün dayanışma günüdür. Gün ağaçlara, akarsulara, taşa, toprağa ve tüm canlılara sahip çıkma günüdür!
Güvenlik, ağaçlarımızı yok etmek, canlıları yuvasız bırakmak değildir. Bu vesileyle tüm duyarlı kamuoyunu tutum almaya davet ediyoruz”
Kaynak: https://www.serhatnews.com/guvenlik-amacli-ormanlarin-yok-edilmesi-bir-guvenlik-sorunudur