DünyaGüncel

Güney Kore Meclisinden Devlet Başkanı Yoon’a azil kararı

Sıkıyönetim ilanının anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un görevden alınmasını öngören önerge, mecliste 204 oyla kabul edildi.

Güney Kore Ulusal Meclisi, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un sıkıyönetim ilanının anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle görevden alınmasını öngören azil önergesini kabul etti. Önerge, 300 milletvekilinden 204’ünün lehte oyuyla geçti.

Ana muhalefetteki Demokratik Parti ve beş küçük muhalefet partisinin desteğiyle hazırlanan önerge, Yoon’un 3 Aralık’ta ilan ettiği sıkıyönetim kararının anayasa ve yasalara aykırı olduğunu belirtiyor. Önergede ayrıca, Yoon’un sıkıyönetim birliklerine ve polise milletvekillerini tutuklama talimatı verdiğine dair ifadeler de yer aldı.

Güney Kore ajansı Yonhap’ın haberine göre, Ulusal Meclisteki oylamaya Halkın Gücü Partisi (PPP) milletvekilleri de katıldı, ancak parti azil kararına karşı çıktı. Buna rağmen, PPP’li 12 milletvekilinin parti çizgisinin aksine azil lehine oy kullandığı belirtildi.

Azil önergesinin kabul edilmesinin ardından süreç Anayasa Mahkemesi’ne taşınacak. Mahkeme, altı ay içinde kanıtları değerlendirerek azli onaylayabilir ya da reddedebilir. Onaylanması halinde Yoon görevden alınacak ve yerine geçici olarak Başbakan Han Duck-soo başkanlık edecek.

7 Aralık’taki önerge reddedilmişti

Yoon’a yönelik ilk azil girişimi 7 Aralık’ta yeterli oy sağlanamadığı için başarısız olmuştu. Ancak bu sefer muhalefet partilerinin desteklediği önerge, PPP içindeki ayrışmanın da etkisiyle meclisten geçti.

Sıkıyönetim ilanı ve geri adım

Yoon Suk Yeol, 3 Aralık’ta televizyonda yaptığı konuşmayla sıkıyönetim ilan etmiş, bunu “Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmak ve anayasal düzeni korumak” için aldığını savunmuştu. Ancak Ulusal Meclis, sıkıyönetimi kaldıran bir önergeyi hızla kabul etmiş ve Yoon sıkıyönetim kararını geri çekmek zorunda kalmıştı.

Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlarla sıkıyönetimin sona erdirilmesi, muhalefet partilerinin Yoon’a yönelik eleştirilerini artırmış ve azil sürecini hızlandırmıştı.

Meclisten geçen karar, Anayasa Mahkemesi’nin değerlendirmesiyle sonuçlanacak. Onayın ardından Güney Kore’de yeni başkan seçimi için süreç başlayacak.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu