DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde (ÇAYKUR) çalışan mevsimlik işçilerin kadroya alınması talebiyle kampanya başlatarak bölge halkından imza topluyor.
Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun illerinde ÇAYKUR’da çalışan 11 bin 500 işçinin 9 bini mevsimlik işçi olarak çalışıyor. Mevsimlik işçiler, ÇAYKUR’da yılda sadece 4-5 ay çalışabiliyor ve bu süre sonunda iş akitleri askıya alınıyor.
Daha önce de mevsimlik işçilerin kadroya alımı talebini dile getiren Gıda-İş Sendikası, bu kez de imza kampanyası başlattı.
Gıda-İş’in kampanya metninde “Bu ülkede 12 ay boyunca çalışan zar zor geçinirken 4 ay çalışmayla bir insan nasıl geçinebilir?”sorusu soruluyor.
Sadece çay zamanı yani Mayıs ve Eylül ayları arasında çalışan işçiler, yılın geri kalanında ya işsiz ya da geçici veya günlük işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Mevsimlik işçiler, iş akitleri askıda olduğu için özel sektörde de çalışamıyor. Bir iş başvurusu yaptıklarında “iş akitleriniz askıda” denilerek reddediliyorlar.
Bununla birlikte sigortası sadece çalıştığı aylarda yatan işçilerin emekli olması da imkansız gibi duruyor. Çalıştıkları süre boyunca ücretlerinden kesilen bir miktar işsizlik fonuna aktarılan işçiler, çalışmadıkları zamanda ise bu işsizlik fonundan yararlanamıyorlar. 600 gün çalışma şartı, işsizlik fonundan yararlanmalarına engel oluyor.
ÇAYKUR iş kapısı olarak bölge halkının en derin çelişkilerinden biri!
Bölge halkının en önemli geçim kaynağı olan çayın, bununla birlikte değeri azalmaya, halkın çaydan elde ettiği gelir düşmeye başladı. Üç sürüm yapılan çaydan gelen para, bir yıl boyunca çoğu aileye yetmiyor. ÇAYKUR ayrıca bölge halkının en değerli gözdelerinden biri. Her yıl on binlerce insan ÇAYKUR’da mevsimlik işçi olarak çalışmak için başvuru yapıyor.
Böyle bir talebin karşısında ise ÇAYKUR yönetimi kadrolu işçiye sıcak bakmıyor. ÇAYKUR, kuru çay nakliyesinde taşeron firmalara iş veriyor. Taşeronun yerine mevsimlik işçiler kadrolu olarak işe alınarak buralarda değerlendirilebilir. Bu tarz alternatif yollara gidilebilir fakat ÇAYKUR bunlara pek yanaşmıyor.
Gıda-İş Sendikası bu kampanyayla işçilerin kadrolaşması için mücadele başlatarak halkın derin çelişkilerinden biri için imza topluyor.
Gıda-İş’ten yapılan açıklamada, kadro yetersizliğine dikkat çekilerek “ÇAYKUR yeterince daraltılmış, kadro sayısı yetersiz hale getirilmiştir. Bir işçi bir kaç işçinin işini yapar hale gelmiştir. ÇAYKUR’da fazlasıyla kadro ihtiyacı bulunmaktadır. Mevsimlik işçilerin kadroya alımı acilen yapılmalıdır. Sendika ayrımı yapmadan, kadrolu-mevsimlik bütün işçi kardeşlerimizi, üreticilerimizi ve tüm Rize halkını standımıza güç ve destek vermeye davet ediyoruz” denildi.