Fransa: Lyon’da Partizan taraftarları ”DİZ ÇÖKTÜRME VE TESLİM ALMAYA KARŞI GÜÇLÜ BİR ÇIKIŞ İÇİN HAYIR” şiarıyla panel gerçekleştirildi.
Partizan temsilcisinin yanı sıra yazar Yusuf Köse ve yazar Ahmet Nesin’de panele konuşmacı olarak katılım sağladılar.
Lyon Alevi Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen panel, AKM başkanının teşekkür konuşması ve saygı duruşunun ardından başladı. İlk sözü Partizan temsilcisi aldı. Partizan temsilcisi konuşmasında; ülkede ve bölgedeki son gelişmeleri kısaca anlattıktan sonra, Türk hakim sınıfının neden böyle bir anayasa değişikliğine gereksinim duyduklarının altını maddeler halinde çizdi.
İktidara muhalif her kesim birleşmelidir
Yaklaşık 80 kişinin katıldığı Panel’de söz alan Ahmet Nesin, esprili konuşmasıyla, “burada Evet diyen var mı?” sorusunu dinleyicilere yönelttikten sonra, “o zaman burada Hayır’ı anlatmaya gerek yok” diyerek konuşmasına başladı. Nesin, Türk devletinin; Kürtler, sosyalistler, akademisyenler ve aydınlar üzerindeki baskılarının nedenlerini vurguladıktan sonra, iktidara muhalif olanların birleşmesinin zorunluluğunun altını çizdi.
Panel’in ilk bölümünün son konuşmacısı yazar Köse ise, konuşmasını emperyalist/kapitalist sistemin içinde bulunduğu durumu ve sistemin tıkandığını, çözümün ise sosyalizmde olduğunu dile getirdi. Özellikle, Emperyalist burjuvazinin her yerde halklar arasında kutuplaştırmayı artırdığını, AB ülkelerinde iç faşistleşmenin derinleşme eğilimi taşıdığını, örnekler vererek açıkladı. Yazar Yusuf Köse ayrıca, ülkedeki son 15 yıllık gelişmelere, CHP’nin rolüne de değindi. Bunun üzerine salonda bulunan CHP temsilcileri rahatsız olunca, Nesin ve Köse’yi en çok Kürt sorununa değinmek ve onları savunmak ile “suçlama” çabası gösterdiler. Panelde en çok vurgulanan meselelerden birisi de Suriye’deki savaşın emperyalistler arası dalaşmanın ürünü olduğu gerçeği oldu.
Eleştirileri kabul etmeyen CHP temsilcisi salonu terk etti
Panelin ikinci bölümüne geçildiğinde, dinleyicilerin soru ve konuşmalarından sonra daha hararetli tartışmalar yaşandı.
CHP temsilcisi kısa bir konuşmadan sonra gelen eleştirilerden dolayı salonu terk edince, katılımcıların tepkisini aldı ve bunun demokratik bir tavır olmadığı vurgulandı.
Nesin ikinci konuşmasında, uzun zamandan beri böyle bir siyasi tartışma yaşamadığını ve bunu özlediğini vurguladıktan sonra, Marksist bir insan olarak “burjuva cumhuriyetinin” kendisini ilgilendirmediğini, kendisini demokrasi sorununun ilgilendirdiğini belirtti. Ayrıca TC tarihinde demokrasinin hiç yaşanmadığının ve Kürtlerin kendi kaderlerini özgürce tayin etmeleri gerektiğinin altını bir kere daha çizdi.
Köse ise, TC tarihinde ilk defa tek partili dönemin 1927-1946 yılları arasında yaşandığını anlattıktan sonra, AKP’nin ise bunu “toplumu İslamlaştırma” altında yeniden gündeme getirdiğini belirtti ve dinleyicilerin çeşitli sorularına yanıt vererek konuşmasını bitirdi.
Son olarak konuşan Partizan temsilcisi, Lyon ve çevresinde kurulan “Hayır Platformu” içinde sıkıntıların olduğunu, bazı katılımcıların bireyselliği ön plana çıkarması nedeniyle daha aktif ve kolektif bir çalışma yapmakta zorlandıklarını vurguladı.
Panel, tartışmalı ve dinleyicilerin beğenisiyle son buldu.