Fatsa’nın Yukarıbahçeler Mahallesi’ndeki Altıntepe Madencilik şirketine ait olan siyanürlü altın ayrıştırma işletmesinin kullandığı alanı iki kat daha büyütme talebi, yöre halkının tepkisine neden oldu. Fatsalılar, maden sahasının girişinde basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasına Tüm Köy Sen, Ordu Çevre Derneği, Fatsa Çevre ve Doğa Derneği’nin yanı sıra yöre halkı da katıldı.
“Altını alıp gidecekler, bize zehirli toprak, su ve hava kalacak”
Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, “Üretici köylüler olarak tepkiliyiz. Ülkenin her köşesi HES’ler, JES’ler, taş ocakları, maden şirketleri tarafından talan ediliyor. Tarım alanları, ormanlar, dereler yok ediliyor; zehirleniyor. Sebzelerimiz, meyvelerimiz; ürünümüz zarar görüyor” dedi.
Şirketin kullandığı siyanürden etkileneceklerini belirten Sağra “Bizleri siyanürle zehirliyorlar, altını alıp gidecekler. Bize zehirli toprak, su ve hava kalacak” dedi.
Tarım alanlarının ve ormanların talan edildiğini dile getiren Sağra, “Tüm Köy Sen olarak yıllardır verilen mücadeleyi biliyoruz. Bizler de buradaydık, bundan sonra da birlikte olacağız. Tüm Ordulular olarak tek vücut olarak davranacağız ve bu beladan kurtulacağız. Yeni ÇED süreci ile alanı iki kat daha büyütmek istiyorlar. İktidar da buna olanak tanıyor. Buraları onlara birlikte zehir edeceğiz. Emperyalist kuşatma ile tarım alanları ve ormanlar talan ediliyor. Burada verilen mücadele de bir yurt savunmasıdır” dedi.
“Tarım arazileri emperyalist tekeller tarafından yağmalanıyor”
Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak da “Burada toprağını, suyunu, ürününü korumak isteyenlerin birlikteliği sürüyor. Türkiye’nin her karış toprağı aynı tehdit ve saldırı altında. Tarım arazileri, dereler, ormanlar yok ediliyor. Maden ve enerji politikaları kamu ve ülke yararı gözetilerek yapılmıyor. Ormanlar, dereler, tarım arazileri emperyalist tekeller tarafından yağmalanıyor” diyerek Çarşamba Ovası’nın tehdit altında olduğunu ifade etti.
Bulancak (Giresun), Sivas, Gümüşhane, Erzincan ve Artvin’de siyanürle altın ayrıştırma işletmelerinin hızla çoğaldığını belirten Özbucak “Hem hukuksal hem de fiili mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu.
Maden işletmesine arazisini vermeyen ve ilk günden beri direnen Cevat Atar, kendi imkanlarıyla yaptığı yolun Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılarak şirketin hizmetine sunulduğunu ifade etti. (Kaynak: Sendika.Org)