Güncel

ETHA editörü Gayıp hakkında iki ayrı soruşturma

ETHA editörü Pınar Gayıp hakkında hem savcılık hem de İstanbul Emniyeti tarafından, yaptığı haberler ve haberlere yönelik sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle iki ayrı soruşturma açıldı.

ETHA editörü Pınar Gayıp hakkında, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturmasının yanı sıra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün fezlekesiyle iki ayrı dosya açıldı. Savcılık, AFP muhabiri Kılıç’a yönelik işkenceye ilişkin paylaşımı, Suruç katliamının 6. yılına dair haber ve paylaşımlarla kadın katili Ümitcan Uygun’un yargı tarafından korunmasına ilişkin yaptığı haberleri suç kapsamına aldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından açılan soruşturmada, Gayıp’ın 2020 yılında İstanbul’da düzenlenen Onur Yürüyüşü’nü takip eden AFP muhabiri Bülent Kılıç’ın polisin işkencesine maruz kaldığı habere ilişkin paylaşımı, Suruç katliamının 6. yılında gençlik örgütleriyle yaptığı röportaj ve 33’lerin anıldığı paylaşımlar, 2020 yazında çıkan orman yangınlarına müdahale edilmemesini teşhir eden paylaşımları ve Ankara’da Aleyna Çakır’a uyguladığı şiddeti canlı yayınlayan ve Aleyna’yı katleden Ümitcan Uygun’un polis ve yargı tarafından korunduğuna dair haber ve paylaşımları suç olarak yer aldı.

Savcılığın açtığı dosyaya ilişkin ifade veren Gayıp, “Bir gazeteci olarak Kılıç’ın maruz kaldığı işkenceyi haberleştirdim, kadın katili Ümitcan Uygun’un korunup kollanmasını haberleştirdim ve bununla ilgili paylaşım yaptım. Bunlar suç değildir” dedi.

Suruç haberleri

Kendisinin de Suruç tanığı olduğunu belirten Gayıp, Suruç katliamının 6. yılında yaptığı haberle hem katledilen 33’leri andığını hem de 6 yıllık süreçte davada yaşanan adaletsizliğe, anmalara yönelik saldırılara dikkat çektiğini vurguladı.

Gayıp hakkında polis de ısmarlama bir dosya hazırladı. Polis fezlekesinde, Gayıp’ın geçen yıl hakkında verilen ev hapsi kararı ve tahliyesine ilişkin hem ajansların hem de basın örgütlerinin yaptığı haberler, İskoçya’da düzenlenen Glasgow zirvesine ilişkin paylaşımlar, iklim mücadelesine ilişkin yapılan haberler, BEKSAV ve SGDF’nin paylaşımları “PKK/KCK progapangası”na delil olarak dosyaya konuldu.

Gazetecilerle fotoğraf örgüt propagandasıymış!

Öte yandan Suruç davasının karar duruşmasını izleyen gazetecilerle birlikte çekilen ve sosyal medyaya atılan fotoğraf da “örgüt propagandası” iddiasıyla dosyada yer aldı.

Editörümüz Pınar Gayıp, polisin hazırladığı dosya kapsamında ifade vermeyi reddederek susma hakkını kullanırken avukatı Özge Büşra Boyoğlu da, “Mevcut araştırma açık kaynak araştırması olup ilgili araştırmayı yürütenler hukuka aykırı delil toplama yoluna gitmiştir. Mevcut araştırma için savcı kararı yoktur. Araştırmadaki veriler soruşturmaya konu edilemez, Anayasa Mahkemesi kararı ile de sabittir” diyerek şerh koydu. (Kaynak: ETHA)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu