Koronavirüs pandemisinin ortaya çıkışından bu yana sağlık çalışanlarının çalışma şartlarına yönelik pek çok tartışma oldu. Özellikle çalışanların hastanede malzeme eksikliği çektiği ve maske başta olmak üzere koruyucu malzemeye erişimde sıkıntılar yaşandığı TTB başta olmak üzere pek çok kurum tarafından dillendirildi.
Sürecin devamında yine çok sayıda sağlık çalışanının Covid-19 testi pozitif çıktı ve pozitif vakalardan hayatını kaybeden sağlık çalışanları oldu. Bu süreçte TTB Merkez Konseyi de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya bir yazı göndererek durumun vahametini paylaştı.
Binin üzerinde sağlık çalışanının testinin pozitif çıktığı bu sürece dair biz de İstanbul’daki pandemi hastanesinde çalışan bir hemşire ile röportaj yaptık. Sürecte yaşadıklarını, eksiklikleri sorarak bu zor koşullar altında sağlık çalışanlarının durumlarını sorduk.
Sağlık çalışanlarının çalışma alanında malzeme eksikliği yaşandığı biliniyor. Bunun çalışma standartlarına etkileri nedir?
Koronavirüsün etkilerinin ilk görülmeye başlandığı andan itibaren malzeme eksikliği çekmeye başlamıştık. Bırakın N95 maskesini; önlük, tulum ve cerrahi maskeyi dahi bulmakta zorlanıyorduk.
Zaten elde olan cerrahi maskelerimizi de 24 saat boyunca kullanmak zorunda kalıyorduk. Ekip olarak pozitif vakalar geldiği andan itibaren bu eksiklikler yüzünden bir hayli endişeliydik. Zaten bu endişeyi gidermek adına da tüm ekip internet üzerinden tulum, maske, galoş, gözlük ve önlük dahi sipariş etmişti.
Şu an için cerrahi maske ihtiyacı yok gibi. Ancak daha önemli olan N95 maske, gözlük, eldiven gibi koruyucu ekipmanların eksikliği giderilmedi. Malzeme eksikliği haricinde, koronavirüs salgınının ardından çalıştığımız alandaki tüm ekip 24 saat nöbet tutmaya başladık. Bu şartlarla birlikte eksiklikleri de hesaba katacak olursak, süreç biz sağlık çalışanlarını fazlasıyla yıprattı. Bu şartlar altında elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.
İstanbul’da binin üzerinde sağlık çalışanının Covid-19 testi pozitif çıktı. Sağlık çalışanlarına yönelik testler ve önlemler yeterli mi?
Ben kendi çalıştığım hastaneden örnek verecek olursam kesinlikle yeterli değil. Biz yoğun bakım servisinde çalışıyoruz. Burada ne bana ne de çalışma arkadaşlarıma şu ana kadar test yapılmadı. Yani bırakın normal zamanlarda test uygulanmasını, Covid-19 belirtileri gösteren 2 arkadaşımıza istediğimiz testler dahi yaptırılmadı.
En önemli belirtilerden “ateş ve öksürük” olan bir arkadaşımıza sadece 2 günlük rapor verip eve gönderdiler. Diğer arkadaşın ise tomografisi çekilip 4 günlük rapor verilip eve gönderildi.
Aynı belirtileri gösteren başka bir doktor arkadaşımıza da, yoğun ısrarları sonucu tomografi çekildi. Ona da aynı şekilde 4 gün rapor verip eve gönderdiler. Bu arkadaşımız da rapordan önce 24 saat bizimle birlikte nöbete kaldı. Bu doktor arkadaşın belirtileri ileriki günlerde çoğalınca test yapıldı ve pozitif çıktı. Tabii onunla birlikte nöbete kalan bizlerin de kafasında binlerce soru işareti oldu, “acaba bize de bulaştı mı” diye. Çünkü dediğim gibi bu belirtileri gösterirken 24 saat birlikte nöbet tuttuk.
Yani sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki testler ve önlemler kesinlikle yeterli düzeyde değil. Şu an bile bizler pozitif olabiliriz ve çalışmaya da devam ediyoruz. Bu noktada; tüm sağlık çalışanları için belirli aralıklarla yapılacak testler bunun önüne geçebilir, bizim için de pozitif bir adım olabilir.
Pandemi hastanelerinde doluluk oranları ne durumda? Yeterli sağlık çalışanı var mı?
Çalıştığım kurumdan örnek verecek olursam, bulunduğum serviste dahil olmak üzere birçok servis salgının ardından Covid-19 servisine dönüştürüldü. Sadece birkaç alan “temiz alan” olarak bırakıldı. Doluluk oranları hakkında bir şey söyleyemiyorum. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı rakamlara paralel rakamlar verebilirim. Onun dışında şu an hasta sayısına bakınca karşıladığı sayı da yeterli gibi duruyor.
Pekiyi esnek çalışma saatleri ve uygulamaları nasıl ilerliyor?
Esnek çalışma saatleri arasında bir uyumsuzluk var. Biz zaten çoğu zaman nöbet usulü çalışıyoruz. Çalışma saatlerindeki bir esneklik şu an yok, zaten yönetim de hastanede nasıl uygulanacağını bilmiyor.
Kendi çalışma alanım dışında, diğer meslektaşlarımın da fazlasıyla çalıştığını biliyorum. Yine en az 24 saatlik nöbet şeklinde çalışmaya devam ediyoruz. Tabii bu sayının arttığı da oluyor. Ama dediğim gibi esnek çalışma saatlerine yönelik ne hastane yönetiminin ne de çalıştığımız birimin bir uygulaması olmadı.
Peki son olarak biriminizde çalışan kronik rahatsızlığı olan çalışan var mı? Varsa bu çalışanlar için önlemler alınıyor mu?
Benim çalıştığım bölümde kronik rahatsızlığı olan arkadaşım yok. Hastanede kronik rahatsızlığı olan bir arkadaşım bu süreçte birkaç dilekçe yazdı. Bir süre sonra dilekçeler sonucu izne ayrıldı. Umarım bu süreçte kronik rahatsızlığı olan arkadaşların çalışma şartları yeniden düzenlenir.