Dünyayı değiştirme iddiasında olan sınıf bilinçli işçiler temel bir ilke olarak aldıkları eleştiriden korkmaz çünkü eleştiri gerçekliğin devrimci dilidir. Gerçeklerden yana olan proleter devrimciler gerçeklerin gözünün içine bakmaktan gerçeklerin tarafı olmayı amaçlayan eleştiriden korkmazlar.
Hem düşünce biçimini ve çalışma tarzını düzeltmede hem de parti içindeki ve halk arasındaki sorunların çözümünde izlenecek yegâne devrimci düzeltme yolu “eleştiri-özeleştiri”dir. Yerinde ve zamanında devrimci tarzda doğru yöntemlerle kullanıldığında hataların düzeltilmesinin güvenilir yolu olduğu gibi aynı zamanda parti ve kitlelerin muazzam düzeyde eğitilmesinin rolünü oynar. Her eleştiri-özeleştiri bir anlamıyla kolektif içi düzeltme hareketinin parçası MLM bilimini incelemenin daha fazla öğrenip hâkim olmanın yoludur. Eleştiri-özeleştiri sadece eğitici-dönüştürücü-sorunları çözücü özellikleriyle sınırlı değildir. İşçi sınıfına-halka karşı devrimci sorumlulukların başarıyla yerine getirilmesinin, yenilmezliğin, önderlik rolünün oynanmasının da önemli bir güvencesidir. Aynı zamanda ciddiyetin, devrimci sorumlulukların nasıl yerine getirildiğinin güvenilir ve önemli ölçütüdür.
Eleştiri-özeleştiri hataları engellemenin, kusurları görmenin, başarılardan başı dönmenin hukuksuzluk ve ilkesizlikleri önlemenin “kadroyu-kolektifi-kitleleri” devrimci mücadele yolunda sağlam devrimci temeller üzerinden ilerletmenin sağlam güvencesidir.
Eleştiriden korkmak…
Hatalarını görmekten, kabullenmekten, onları zamanında içtenlikle dürüstçe düzelmekten korkan bir kadro ve kolektif başarısızlığa uğramaya ve yenilmeye mahkûmdur. Hatalarını gizleyen, örtbas eden, eleştiri-özeleştiriye tahammül göstermeyenler kendini beğenip gurura kapılanlar yenilmeye mahkûmdur.
Eleştiri-özeleştiriden korkanlar sadece burjuva ideoloji karşısında yenilgi yaşamazlar devrim ve sosyalizm davasında özgür gelecek iddiasında onun mücadele yolundaki görevleri karşısında da yenilgi yaşarlar. Kolektif içinde iradesi kırılan, zayıf düşenler devrimin görev ve ödevleri konusunda yalpalamaya bir sağa bir sola yönünü çevirmeye başlar.
Eleştiri-özeleştiri karşısında tahammül göstermeme hali basit bir kırılma sıradan bir sorun olarak değerlendirilemez, üzerinde durulamayacak kadar önemsiz görülemez. Eleştiri-özeleştiri devrim mücadelesinde çok önemli bir yol kavşağıdır. Belirleyici ve tayin edici rolü oynayan eleştiri-özeleştiri meselesi devrimci tarzda doğru ele alınıp uygulanmadığında kolektifin başına bela olacak tehlikenin önemli ön basamağı döşenmiş olabilir.
Her militan, her kolektif, sınıf savaşımının gerçekliği karşısında eleştiri-özeleştiri aynasında boyunun ölçüsünü alır. Ciddiyet-sorumluluk-iddia her şey bu aynada belirginleşip, netleşir.
Eleştiri-özeleştiri konusunda verilen her sınavda başarısız olan başarısızlığını sürdürmekte direnen süreç içinde kolektif içindeki burjuvazinin temsilcisi tasfiyeciliğin örgütleyicisi ve savunucusu durumuna gelir. Oportünizm kolektif içinde düzelmek devrimcileşmekten korkan devrimin görevleri karşısında kırılan zorluklar karşısında yalpalayan unsurlar tarafından örgütlenir. Sağlam düşünceye ve devrimci duruşa sahip olmayanlar kolektif içinde oportünizmin temsilcisi ve savunucusu durumuna gelirler.
Hataların nedenlerini tespit etmek, ona yol açan koşulları tahlil etmek düzeltme yollarını aramak istemeyen kısaca gerçekleri kabul etmeyip gözünün içine korkusuzca bakamayan
Eleştiri-özeleştiriye tahammül göstermeyenlerle oportünizm arasında dolaysız bağlar ve güçlü ilişkiler vardır. Oportünistler asla eleştiri-özeleştiri vermezler. Gerçeklerden, eleştiri-özeleştiriden en çok korkanlar oportünistlerdir. Çünkü gerçekler devrimcidir. Oportünistler gerçeklerden korktukları için devrimden yana olmazlar. Yani kolektif içinde yalpalayan kararsız ve sallantılı olan düzelmek istemeyen küçük burjuva unsurlardır. Savaşma ve mücadele isteği olmayan, devrim ve sosyalizm davasında netleşemeyen hem kendini hem devrimi yaşamak isteyen unsurlar adım adım oportünizmin savunucusu sürdürücüsü olur. Kolektif içinde darbe yapmak dahil her türlü yıkıcı-bölücü-dağıtıcı rolü oynarlar. Eskiye ait her şeyin temsilcisi olurlar.
Sorunların çözümündeki yöntem farklılıkları
Kolektif içindeki ideolojik-örgütsel-önderliksel bütün sorunlar eleştiri-özeleştiri yöntemiyle çözülür. Demokratik yöntem olan tartışma-ikna etme-inandırma-eğitme yoluna başvurularak sorunlar çözülür. İkna etmenin ve inandırmanın reddi zorun çeşitli biçimleri olan “Darbe-tasfiye-boyun eğdirme-sindirme-tehdit-işgal-provakasyon” yöntemiyle sorunlar çözülmez. Nedenler, gerekçeler iddialar ne olursa olsun sorunların çözümünde “eleştiri-özeleştiri”nin dışında hiçbir yöntem ve yola başvurulamaz. Bunun için demokratik ortamda sorunların bütün muhataplarının bütünlüklü katılımıyla toplantı yapmaktır. MLM biliminin temel öğretisi “halk arasındaki içindeki” sorunların çözümü konusunda başka bir yöntemi ve yolu doğru bulmamakta ve önermemektedir.
Proleter devrimciler sorunların çözümünde eleştiri-özeleştiri yöntemini kullanırken oportünistler “darbe-tasfiye-komplo-yalan-tahrifat” yöntemini kullanırlar. Proleter devrimcilerle küçük burjuva oportünistler arasında demokratik halk devriminin niteliği-yolu-yöntemi konusundaki ayrım çizgileri sorunların çözümünde eleştiri-özeleştiri konusunda da yaşanır.
Bir Partizan