Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eğitim Politikaları Komisyonu’nun Ankara’da düzenlediği “Eğitim Politikaları Konferansı” sona erdi. Konferansa, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ile akademisyenler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasının ardından gerçekleşen “Türkiye Eğitim sistemine ilişkin tarihsel ve toplumsal değerlendirmeler” konulu oturumda, Prof. Dr. Fatma Gök, “Türkiye eğitim politikalarının tarihsel serüveni” başlıklı sunum yaptı. Gök, eğitim sisteminin devlet kurtarma misyonu taşıdığını belirterek şunları ifade etti: “Cumhuriyet’e geldiğimiz zaman burada yeni bir toplum inşası var ve yine eğitime başvuruluyor.” Ayrıca, Türkiye’deki eğitim sürecinin merkeziyetçi yapısına vurgu yaparak “Eğitimin inşa ettiği en çarpıcı özelliği, katı merkezi bir yapıda olması, halbuki yerel çok zengin” dedi.
Gök, 1940’lı yıllarda kurulan Köy Enstitüleri ve Kız Enstitüleri ile asimilasyonun nasıl yapıldığını anlattı. Gök, “1980 sonrası neoliberal dünyayla birlikte eğitim gündeme geliyor. Dünyadan farklı olarak neoliberalizm askeri bir darbeyle Türkiye’ye geliyor. İlk defa Türkiye’de din dersleri zorunlu olarak Anayasa maddesine girmiştir” diyerek, din derslerinin ayrışmayı derinleştirdiğini belirtti.
Akademisyen Adnan Gümüş ise “Müfredat ve yurttaşlık tahayyülleri” başlıklı sunumunda, ‘egemenlik ve yurttaşlık’ kavramlarına ilişkin tanımlama sorunlarına dikkat çekti.
Barış Akademisyeni Dilek Çankaya, “Toplumsal cinsiyet ve cinsiyet kimliği” başlıklı sunumunda, dünyada muhafazakarlığın artışına vurgu yaparak, mücadele alanlarının yeniden kurulması gerektiğini belirtti: “10 yıl öncesinde tartıştığımız konular bozulmaya başladı. Bir adım geriden başlayarak mücadele alanlarını tekrar kurmak gerekiyor.”
KHK’li Eğitim Sen eski MYK üyesi Sinan Muşlu, “Mesleki Eğitim: 80 öncesi, sonrası ve MESEM’ler” başlıklı konuşmasında, mesleki eğitimin sanayi devrimiyle birlikte geliştiğini anlattı ve 1980 sonrası dönemde meslek liselerinin tarikat ve cemaatlerin örgütlenme alanına dönüştüğünü ifade etti.
Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım, “Eğitim sisteminde ‘yeni’ düzenlemeler: Değerler Eğitimi, ÇEDES, Seçmeli Dersler” başlıklı sunumunda, AKP iktidarıyla birlikte eğitim sisteminin dinselleşme sürecinin hızlandığını belirtti: “Müfredat tam olarak iktidarın projelerinin devamı niteliğinde… Toplumu kutuplaştırma, ayrıştırma ve tek kimlik üzerinden bir inşa süreci yaşanıyor.”
KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, “Eğitimde emek süreçleri ve sendikal örgütlenme” başlıklı sunumunda, özel okulların oranının yüzde 25’e ulaştığını vurguladı: “Eğitim emekçilerinin dörtte biri özel okullarda çalışıyor.”
Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ise “Üniversitenin tahribatı ve direniş” başlıklı sunumunda, üniversitelerin yeniden yapılandırılmasının kapitalizmin yeniden yapılanma süreciyle ilişkili olduğunu belirtti: “Kapitalist toplum içinde yaşıyoruz. Üniversiteler de yeniden yapılandırılıyor.”
Konferansın sonunda, “Eğitimin yeniden inşası” oturumunda, “Özgürlükçü eğitim perspektifi” ve “Bir siyasal mücadele alanı olarak eğitim hakkı” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.