DEM Parti, Halfeti, Batman ve Mardin belediyelerine kayyum atanmasının durdurulması için İçişleri Bakanlığı’na dava açtı. DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu ile parti avukatları, her üç ilin idare mahkemesine başvurarak kayyum kararlarının hukuka aykırı olduğunu belirtti ve yürütmenin durdurulmasını talep etti.
‘İddialar gerçek dışı’
Başvurularda, İçişleri Bakanlığı’nın belediye eşbaşkanları hakkında öne sürdüğü “dosyaları vardı, ceza almışlardı” gibi iddiaların gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. Kayyum atamalarına gerekçe gösterilen suçlamalarla ilgili kesin bir yargı kararının bulunmadığı vurgulandı.
Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk’e yönelik suçlamaların daha önce 2016 ve 2019 yıllarında da kayyum atamalarına gerekçe yapıldığı ancak bu suçlamaların yargı tarafından kesinleştirilmediği dile getirildi.
Anayasa Mahkemesi kararı hatırlatıldı
DEM Parti’nin dilekçesinde, Anayasa Mahkemesi’nin 1987 yılında benzer bir düzenlemeyi iptal eden kararına dikkat çekildi. Kararda, “Seçim esasının kabul edildiği her yerde onun sonuçlarına katlanmak demokrasi gereğidir. Büyükşehir belediye sınırları içinde siyasal bir şablona göre oluşturulacak bir ‘dikensiz gül bahçesi’ arayışı, ‘hürriyetçi demokrasi’ ilkesine açıkça aykırıdır” ifadelerine yer verilerek kayyum uygulamalarının demokratik değerlere aykırı olduğu belirtildi.
‘Belediyeler karakola çevrildi’
Kayyum atamalarının, halkın hizmet almasını engellediği ve belediyeleri adeta birer karakola dönüştürdüğü vurgulandı. Başvurularda, bu durumun sona erdirilmesi gerektiği ifade edilerek, 6758 Sayılı Kanunun 34. maddesi ile Belediye Kanunu’nun 45. maddesinin Anayasa’ya aykırılık gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşınması talep edildi. Ayrıca, kayyım atamalarının iptali ve hukuka aykırı işlemlerin tüm sonuçlarının ortadan kaldırılması istendi.
DEM Parti, kayyum politikalarının halkın iradesine doğrudan bir müdahale olduğunu belirterek, hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladı.