İstanbul: DEDEF, 18. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne ilişkin bugün İstanbul İHD binasında bir basın toplantısı düzenledi.
Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), ülkede yaşanan gelişmelerden ve yaklaşan baskın seçimlerden kaynaklı Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin düzenlenmesine ilişkin kamuoyunda yaşanan belirsizlikten dolayı bugün İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında basın toplantısı düzenledi.
“Munzur’un coşkusuyla 26-29 Temmuz’da 18. Munzur Kültür ve Doğa Festivalinde buluşalım” yazılı pankart asılan açıklamaya Dersimli sanatçılar Şenol Akdağ ve Kibar Aslan’ın yanı sıra yazar Erdal Yıldırım’da katıldı.
Festival, Dersim’in vazgeçilmezi oldu
İlk olarak DEDEF Genel Sekreteri Hasan Şen basın açıklamasını okudu. Şen, “Munzur Kültür ve Doğa Festivali OHAL koşullarında, Dersim Halkının doğasız, Dersim doğasının insanız kaldığı, siyasi iktidarların ve sermayenin Dersim’e yönelik zalim uygulamalarına karşı ortaya çıktı. Sokağa çıkma yasaklarıyla, baskıyla oluşturulmuş korku çemberini kırdı. Her şeyin karneye bağlandığı zamanlarda ekmeği, tuzu özgürleştirdi. Sürgün ün ve toprağına özlemin dermanı oldu. 1994 köy boşaltmaları, baraj ve HES projeleri ve devlet baskısına karşı halkın çığlığı oldu” dedi.
Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin, bir halkın tarihine, kültürüne, inancına ve doğasına sahip çıkma çabasının adı olduğuna vurgu yapan Şen, “Varlık nedenini o kadar güçlü ve o kadar güzel gerçekleştirdi ki halklarımızın ilgisini ve teveccühünü kazandı. Dersim’in vazgeçilmezi oldu” diye konuştu.
1.Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nin 2000 yılında Dersim Dayanışma Kurulu’nun iradesi ve halkın sahiplenmesiyle gerçekleştirildiğine dikkat çeken Şen, 2001 tarihinde sıradan festivale çevrilmek istendiğini ancak halkın festivale sahip çıkmasıyla tekrar demokratik muhtevasını koruduğunu söyledi.
“Festivalimizin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz”
2017 yılında Tunceli Valiliği’nin kayyum atanmış belediye başkanlığının, halkın festivaline el koymak ve festivali kendileri yapmak istediğine dikkat çeken Şen, ardından kamuoyunun tepkisiyle kendi düzenlemek istedikleri festivali yapmaktan vazgeçtiğini belirtti. Şen konuşmasını şu şekilde sonlandırdı; “Dersim Halkının yapmak istediği asıl festivali ise OHAL’ i bahane ederek yasaklamak istendi ve festivali yasakladığını duyurdu. Ancak Dersim halkının yüksek itirazı ve festivalin halkın olduğu fikri kamuoyunda yankı bularak Dersim halkı festival yapmak için kendi toprağına akın edip çok yoğun program olmasa da festival kutlamasını gerçekleştirdi.
Bu yıl ülkede yaşananlar ve yaklaşan seçimden dolayı kamuoyunda MUNZUR KÜLTÜR ve DOĞA FESTİVALİ olup olmayacağı belirsizliği yaşanmaktadır. Dersim Dernekleri Federasyonu olarak Munzur Kültür ve Doğa Festivalini her yıl olduğu gibi bu yılda gerçekleştireceğimizi duyurmak istiyoruz. Buradan karar mercilerine çağrıda bulunarak festivalimizin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz. MUNZUR KÜLTÜR ve DOĞA FESTİVALİ halkındır, halkın kalacak! 18. MUNZUR KÜLTÜR ve DOĞA FESTİVALİ’nde Munzur’un coşkusuyla buluşalım!”
“Zulme dur demek için festivalde olacağız”
Şen’in ardından sanatçı Şenol Akdağ’da söz alarak, “Dersimli sanatçılar olarak, DEDEF’in çağrısına kulak vererek, türkülerimizle, ağıtlarımızla Dersim’de olacağız. Munzur’da barajlara hayır demek için, kültürümüz, ziyaretlerimiz için orada olacağız” dedi.
Kibar Aslan ise, “OHAL Türkiye’nin her tarafında hissediliyor ama en çokta Dersim’de hissediliyor. Her sene olduğu gibi bizde türkülerimize, ezgilerimize, sahip çıkmak adına orada yapılan baskı ve zulüme dur demek için festivalde olacağız. Bu arada tüm sanatçı dostlarımızdan ve halkımızdan festivallerine sahip çıkmak için elinden ne geliyorsa yapmaya çağırıyoruz” diye konuştu.
DEDEF Yönetimi adına Ali Rıza Bilir’in yaptığı açıklamanın ardından basın toplantısı sonlandırıldı.