H. Merkezi: 3’üncü Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, 15 Eylül 2018’de Kadıköy’de yapılan eylemde gözaltına alınanlar hakkında açılan ve yarın Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmasına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.
“İş cinayetlerini işleyen patronlar ve gerekli denetimleri yapmayanlar yargılansın. 3. Havalimanı işçilerinin haklı mücadelesi yargılanamaz” pankartı asıldığı açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu yanı sıra birçok demokratik kitle örgütü temsilci ve aktivistler katıldı.
“Kapitalizmin zulmü devam ediyor”
Platform üyelerinden Prof. Dr. Beyza Üstün, kurdukları 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu hakkında bilgi verdi. Zulmün her alanda arttığına dikkat çeken Üstün, “3. Havalimanı’nda zulmü devam ettiği için, güvencesiz çalışmaları protesto ettikleri için yargılanan çok sayıda arkadaşımız var. Değişen hiçi bir şey yok. Kapitalizm zulmü aynı şekliyle devam ediyor” dedi.
“27 Kişi gözaltına alındı”
3. havalimanı işçilerinden daha önce tutuklanan Baran Kırğın, İstanbul Ataşehir Belediyesi binası önünde geçtiğimiz günlerde bedenini ateşe veren 41 yaşındaki işçi Ramazan Karabacak’ın durumuna dikkat çekti. Kırğın, 3. havalimanında koşullarının hala düzeltilmediğini söyledi.
Yaptığı kısa konuşmasının ardından basın metnini okuyan Kırğın, 14 Eylül’de 3’üncü havalimanı işçilerinin kötü çalışma koşullarının protesto ettikleri için gözaltına alındığını hatırlattı. Bu tutuklamaları protesto etmek için 15 Eylül’de İnşaat İşçileri Sendikası ve Devrimci Yapı İşçileri Sendikası’nın çağrısıyla Kadıköy’de yapılmak istenen basın açıklamasına polisin müdahale ettiğini ifade eden Kırğın, 27 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Gözaltına alınıp serbest bırakılan 27 kişiden 26’sına dava açıldığını dile getiren Kırğın, ilk duruşmanın yarın Kartal Adliyesi’nde görüleceğini ifade etti.
Duruşmaya katılım çağrısı
Görülecek olan duruşmaya katılım çağrısında da bulunan Kırğın şöyle dedi: “3. Havalimanı’ndaki kölece çalışma koşullarına karşı isyan eden işçilerin öfkesini ve onlara destek verenlerin dayanışma tutumunu saldırıyla dizginlemeye çalışan devlet ve İGA patronları o isyandan sonra suçlarını da üstlenerek, ‘İşçiler haklıydı, koşulları düzelteceğiz’ açıklamaları yaptılar. Fakat değişen bir şey olmadığını işçilerin sendikalara aktardığı bilgilerden biliyoruz. Jandarma ve polisler ile beraber çalışmaya zorlanan işçiler gördükleri psikolojik baskıyı sendikalara ileterek haberleştirdiler.”
“Yetkililerin açıklamaları birbirini tutmuyor”
İş cinayetlerinin de devam ettiğini dile getiren Kırğın, “Yabancı uyruklu bir işçinin cansız bedeni rögar içinde bulundu. Yetkililerden hiçbir açıklama gelmedi. Dahası bu şantiyede kaç işçinin öldüğü konusunda o kadar büyük bir duyarsızlık vardı ki, devlet kurumları bile birbirinden farklı rakamlar verdiler. Çalışma Bakanlığı 30 işçinin öldüğünü söylerken, CİMER bu sayının 52 olduğunu söyledi. İşçiler ise bu sayının çok daha fazla olduğunu söylemeye devam etti. Şantiyedeki hiçbir koşul düzelmezken işçilerin çektiği, kötü yemeklerin ve içi yosun tutmuş sebillerin fotoğrafları kamuoyunun gündemine oturdu” diye konuştu. Kırğın, 3’üncü Havalimanı’ndaki kötü çalışma koşullarına değinerek mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
“Her ilde inşaat işçilerinin direnişi sürüyor”
İnşaat İşçileri Sendikası Basın Sözcüsü Uğur Karadaş, “İnşaat alanında çalışan işçilerin sorunların devam ediyor” diye belirtti. İşçi eylemlerine değinen Karadaş, “Her ilde inşaat işçilerin irili ufaklı direnişleri var ve devam ediyor. Yaşanan krizin en ağırını inşaat işçileri yaşıyor. Hepimize çok iş düşüyor. Bu mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Yargılayan taraf biz olacağız”
Dev Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut da “Devletin tüm zulmüne rağmen inşaat işçileri direniyor” diyerek, işçilerin eylemlerine dikkat çekti. “Devlet açıkça tavrını ortaya koyuyor. ‘Ben patronlardan yanayım’ diyor” diyen Karabulut, 3. Havalimanı’nda da, Okmeydanı SSK hastanesinde de, Ankara’daki Toki eyleminde de bunun böyle olduğunu söyledi. 3’üncü Havalimanı’ndaki çalışma koşullarında nelerin değiştiği yönünde soru yöneltilen Karabulut, “Bir çok işçi işten çıkarıldı. Daha bugün bir arkadaşımız işten çıkarıldı. Havalimanına su bastığı görüntülerini gönderen işçileri bulmak için koğuşlara baskınlar yaptılar. 3 işçi Kürtçe müzik dinlediği için işten çıkarıldı ve haklarında dava açıldı. Baskı kurmaya devam ediyorlar. İnşaat işçileri de kendi yol yöntemleriyle sesini duyurmaya devam ediyor. İrili ufaklı direnişler devam ediyor. Eğer örgütlüğümüz güçlü olsa patronların tepelerine bineceğiz” diye konuştu.
Kadıköy’de yapılan dayanışma eylemine yapılan saldırıya dikkat çeken Karabulut, devletin dayanışma eylemlerine tahammüllünün olmadığını ifade etti. Yarın görülecek duruşmaya çağrı yapan Karabulut, “Onlar arkadaşlarımızı değil, arkadaşlarımız bu süreci yargılayacaklar. Yargılayan taraf biz olacağız” dedi.
“Beraat talep edeceğiz”
Avukat Ekin Güneş Saygılı ise, işçilerin iki gerekçeyle yargılandıklarını söyleyerek, “Kanuna muhalefet ve kamu görevlisine direnme suçlarından yargılanıyorlar. Kararların keyfi bir şekilde alındığını geçmişten biliyoruz. Yarınki duruşmada öncelikli talebimiz ifadeler alınmadan işçi arkadaşlarımızın beraat etmesi olacak” ifadelerini kullandı.