Cumartesi Anneleri 1007. hafta eyleminde bir kez daha Galatasaray Meydanını çevreleyen polis bariyerlerinin önünde yan yana geldi. Gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları ve karanfillerin taşındığı eylemde basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin okudu.
30 yıl önce Batman’da Hizbullah tarafından evlerinden alınarak kaybedilen İbrahim Çelik ve oğlu Edip Çelik’in hikayesini kamuoyuyla paylaşan Keskin, Batman’ın Soğuksu mezrasında yaşayan İbrahim Çelik’in evine 10 Temmuz 1994 gecesi maskeli ve silahlı dört kişinin gelerek, yer gösterme bahanesiyle Çelik’i zorla yanlarında götürdüğünü söyledi.
Durumdan şüphelenen Çelik’in oğlu Edip Çelik’in de babasını yalnız bırakmamak için peşlerinden gittiğini belirten Keskin, “Baba-oğul eve dönmeyince endişelenen aile Jandarma’ya ve Emniyet’e başvurdu. Aile daha sonra olayla ilgili Hizbullahçıların isimlerini vererek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ancak ailenin bütün başvuruları sonuçsuz kaldı; İbrahim Çelik ve Edip Çelik’ten bir daha haber alınamadı” ifadelerini kullandı.
Merese Çelik’in oğlunun ve eşinin bulunması için yaptığı başvurularla ilgili etkin bir soruşturma yürütülmediğini söyleyen Keskin, şöyle devam etti: “İbrahim Çelik ve Edip Çelik’in akıbetleri 30 yıldır karanlıkta bırakıldı, onları kaybedenler cezasızlıkla korundu. 1007. haftamızda bir kez daha siyasi ve adli makamlara sesleniyoruz: Zamanaşımı hükümlerini gözaltında kaybetme suçunu cezasız bırakmanın bir aracı olarak kullanmaya son verin! Kayıp yakınlarının hakikat ve adalet arayışını engellemekten vazgeçin! İbrahim Çelik ve Edip Çelik’in akıbetlerini açığa çıkaracak etkinlikte soruşturma-kovuşturma yapma ve failleri cezalandırma yükümlülüğünüzü yerine getirin!”
Ardından İbrahim Çelik’in torunu Şevil Çelik söz aldı. “30 yıldır anneannem oğlunu ve eşini, annem babasını ve kardeşini, torunlar olarak biz de dedemizi ve dayımızı arıyoruz. Biz dedemizi ve dayımızı hiç görmedik. Onları fotoğraflarından tanıyoruz. Bir de anneannemizin ve annemizin gözyaşlarından, hiç azalmayan acılarından” ifadelerini kullanan Çelik, Galatasaray Meydanında büyüdüğünü söyledi.
Çelik, “Neden mi Galatasaray’dayım? Dedeme, dayıma ne olduğunu bilmek istiyorum. Onların bir mezarı olsun istiyorum. Anneme, anneanneme bu acıları yaşatanlar bulunsun, yargılansın istiyorum. Adalet yerini bulsun istiyorum. Ailesi olarak İbrahim Çelik ve Edip Çelik’i aramaya devam edeceğiz. Onlara ulaşma umudumuzu kaybetmeyeceğiz” dedi.
Eylem, Galatasaray Meydanına karanfillerin atılmasıyla son buldu.