Güncel

Cumartesi Anneleri, 806 haftada: Kayıplarımıza ulaşamıyoruz

Cumartesi Anneleri 806'ncı hafta açıklamalarında yetkililere seslenerek, 'Yargı sistemi yüzünden kayıplarımıza ulaşamıyoruz. 806 haftadır haykırıyoruz.' dedi.

Cumartesi Anneleri 806’ncı hafta yaptıkları açıklamada 12 Eylül 1994’te gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Kenan Bilgin’in akıbetini sordu: “806 haftadır haykırıyoruz: Gözaltında kaybedilen insanlarımıza ulaşmak için tüm yasal yolları kullandığımız halde bir sonuç alamıyoruz.”

“Kenan Bilgin için için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz” diyen Cumartesi Anneleri, yaptıkları açıklamada şunları söylediler: “Devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınarak kaybedilen insanlarımız için hakikat ve adalet arayışımızın 806.haftasındayız.

806 haftadır haykırıyoruz: Gözaltında kaybedilen insanlarımıza ulaşmak için tüm yasal yolları kullandığımız halde bir sonuç alamıyoruz. Çünkü yargı, denge ve denetleme sistemi içindeki kilit öneme sahip işlevini yerine getirmiyor. Temel hak ve özgürlüklerimizin güvencesi olmak yerine, haklarımızı ihlal eden devletin yurttaşa karşı uyguladığı şiddeti meşrulaştırmaya çalışan bir rol oynuyor. Kısacası, Anayasayı ve taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri açıkça ihlal eden keyfi yönetimlerin yarattığı adalet dağıtmayan yargı sistemi yüzünden kayıplarımıza ulaşamıyoruz.”

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin için de şunları söyledi:

“806. haftamızda hukukun verdiği imkanları sonuna kadar kullandığımız halde iç hukukta sonuç alamadığımız Kenan Bilgin dosyasını bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz.

35 yaşındaki Kenan Bilgin, 12 Eylül 1994 tarihinde Ankara Dikmen’deki bir otobüs durağından gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü.

Ailesi, avukatları ve İnsan Hakları Derneği, Kenan Bilgin’e ulaşmak için girişimlerde bulundu ancak Ankara Emniyeti onun gözaltına alındığını inkar etti. Bunun üzerine 11 tanık Kenan Bilgin’in şubede işkence gördüğünü kamuoyuna açıkladı ayrıca bununla ilgili savcıya ifade verdiler.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran Bilgin Ailesi, Kenan’ın bulunmasını istedi. Kenan’ı bulmak, faillere ulaşmak için girişimlerde bulunan Ankara Cumhuriyet Savcısı Selahattin Kemaloğlu’nun görevini yapması engellendi ve Ankara’dan sürüldü.

Soruşturmayı devralan savcı Özden Tönük, tanıkların polisi ve devleti küçük düşürmeye yönelik gerçek dışı iddialarda bulunduğunu içeren 3 sayfalık bir rapor yazarak dosyayı kapattı.

İç hukukta sonuç alınamayınca dava AİHM’e taşındı. AİHM yargıçları Ankara’ya gelerek araştırma ve incelemelerde bulundu. Tanıkların, savcıların, polis yetkililerinin ifadelerini aldı. Kenan Bilgin’in tutulduğu gözaltı merkezine giderek tanık beyanlarının mekansal uyumunu kontrol etti.

Mahkeme, Kenan Bilgin’in 12 Eylül 1994 tarihinde güvenlik güçlerince gözaltına alındığını; kendisinin 3 Ekim 1994 tarihine kadar güvenlik güçlerinin elinde bulunduğunu; ancak bu konuda hiçbir kaydın tutulmadığını tespit ederek, Türkiye’yi oybirliği ile mahkûm etti.

AİHM, Bilgin Ailesi’nin iddialarının hiçbir şüpheye yer bırakmayacak kadar açık olduğunu belirtmesine rağmen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı “Kenan Bilgin’in Ankara Emniyeti’ne bağlı nezarethanelerden birine alındığına dair hiçbir veriye ulaşılamamıştır” demeye devam etti.”

Yetkilileri göreve çağıran Cumartesi Anneleri,” Kenan Bilgin’in gözaltında kaybedilişinin 26.yılında bir kez daha adli ve siyasi makamları göreve çağırıyoruz: AİHM kararları devlet açısından bağlayıcıdır. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına uymaması, hukukun üstünlüğü ilkesini ağır biçimde ihlal etmesi demektir.

Bu ihlale son verin; Kenan Bilgin’in gözaltında işkence ile öldürülmesi ve bedeninin kaybedilmesi ile ilgili etkin bir soruşturma ve kovuşturma yürütülmesini sağlama görevinizi yerine getirin.
Kaç yıl geçerse geçsin Kenan Bilgin için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz! 107 haftadır hukuksuz bir biçimde bize kapatılan kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu