Güncel

Cumartesi Anneleri 1023. haftada yine eylemdeydi: “Dargeçit’te kaybedilenler için adalet sağlansın”

Cumartesi Anneleri 1023. hafta eylemlerinde adalet taleplerini haykırdı.

Kayıpların bulunması, akıbetlerinin açıklanması, kaybedenlerin yargılanması talebiyle gerçekleştirilen eylemde, kayıp yakınları karanfiller ve yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.

Bu haftaki eylemde, Mardin’in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim-8 Kasım 1995 tarihleri arasında gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınmayan Seyhan Doğan, Nedim Akyön, Mehmet Emin Aslan, Abdurrahman Olcay, Abdurrahman Coşkun ve Süleyman Seyhan’ın akıbeti soruldu.

Mardin’in Dargeçit ilçesinde kaybedilenler için adalet talebinin yinelendiği eylemde bu haftaki açıklamayı gözaltında kaybedilen Nezir Duman’ın kızı Newroz Duman okudu.

Duman, Türkiye’de ise gözaltında kaybetmelerin ve devletin bunlara yönelik hukuki yükümlülüğünü yerine getirmemesinin bilinçli bir yargı politikası haline geldiğini belirtti.

29 Ekim-8 Kasım 1995 tarihleri arasında Mardin/Dargeçit’te ağır silahlı askerler ve korucular tarafından yapılan ev baskınlarında dört çocuk, iki lise öğrencisi ve iki kadının da aralarında olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığını hatırlatarak sözlerine devam eden Duman, 12 yaşındaki Davut Altunkaynak, 13 yaşındaki Seyhan Doğan, 16 yaşındaki Nedim Akyön, 19 yaşındaki Mehmet Emin Aslan, 20 yaşındaki Abdurrahman Olcay, 21 yaşındaki Abdurrahman Coşkun ve 57 yaşındaki Süleyman Seyhan’dan bir daha haber alınamadığını söyledi. Onları soran ailelerine “Sorgu sonrası serbest bıraktık, dağa gitmişler” cevabı verildiğini belirten Duman, “4 ay sonra 6 Mart 1996 tarihinde, Süleyman Seyhan’ın kafası olmayan yakılmış bedeni bir kuyuda bulundu. Seyhan’ın bulunmasından iki gün sonra da onun bulunduğu yer hakkında ailesine bilgi verdiği ve taburda yaşananları üst makamlara aktarma potansiyeli taşıdığı gerekçesiyle, Dargeçit Jandarma Taburu’nda görevli uzman çavuş Bilal Batırır da kaybedildi” dedi.

Olaya dair yürütülen hukuki sürecin sonunda 18 sanığın tamamı beraat etti. Karara dair istinaf talebi de reddedilirken Yargıtay’a yapılan temyiz başvurusu henüz sonuçlanmadı.

Cumartesi Anneleri Yargıtay’a seslenerek şunları söyledi:

“Adliye mahkemelerince verilen karar ve hükümlerin son inceleme mercii olarak yargılama faaliyetinin, hukuk devleti gereklerine uygun biçimde gerçekleştirilmesini sağlama görevinizi yerine getirin. İncelemekte olduğunuz Dargeçit dosyasını insan hakları ve evrensel hukuk değerleri ışığında, bağımsız ve insan onuruna uygun bir yaklaşımla sonuçlandırın. Kaç yıl geçerse geçsin; Dargeçit’te kaybedilenler için, adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu