İstanbul: Cumartesi anneleri Galatasaray Lisesinde 665. kez bir araya gelerek, 24 yıl önce kaybedilen Cüneyt Aydınlar için adalet istedi.
Eylemde ilk olarak Cüneyt Aydınlar’ın Avukatı Eren Keskin söz alarak, Cüneyt Aydınlar’ın bir grup arkadaşıyla 1994 yılında resmi olarak gözaltına alındığını ve yoğun işkence gördüklerini aktardı.
Keskin, Aydınlar’ın, götürüldüğü evlerden birinde karşılaştığı bir kadına, kendisinin 25 ev dolaştırıldığını söylediğini belirterek, daha sonrasında mahallede çocuklar tarafından mezarlığa götürülürken görüldüğünü ve ardından silah sesi duyduklarını dile getirdi.
Devlette devamlılığın ve bunun bir devlet politikası olduğunu belirterek, sonuç alamadıklarını sözlerine ekledi.
Eylemde Sezgin Tanrıkulu da yaptığı konuşmada, “Zorla kaybedilme ve gözaltı kaybı bir devlet politikası olarak AKP döneminde sonsuz tolerans devam ediyor” dedi.
Aydınlar ailesi adına Recep Aydınlar bir konuşma yaparak, 24 yıldır Cüneyt’ten haber alamadıkları belirtti.
Recep Aydınlar konuşmasında şunları kaydetti:
“Biz buradaki sesimiz aynı zamanda suç duyurusudur. Kara defterler açılmıyor bir türlü. Kayıplar mezarlığına sın verilmeli ve mezar yerimiz söylenmelidir.
Biz onurumuzla kayıplarımız için bir araya geliyoruz/gelmeye devam edeceğiz”
Konuşmaların ardından eylemin basın metnini Hatice Oran okudu.
Oran, “675. Haftasında Menekşe Aydınlar’ın ’24 yıl oldu. Bilmeye hakkım var; oğluma, gözbebeğime ne yaptınız?’ sorusunu devleti yönetenlere ve adli yetkililere birlikte sormak için buluştuk” dedi.
Hatice Oran açıklamasının devamında, “Diyarbakırlı Cüneyt Aydınlar üniversitesi eğitimi için 90’ların başında İstanbul’a geldi. 23 yaşındaki Cüneyt İstanbul Üniversitesi iktisat fakültesi 3. Sınıf öğrencisiydi. 20 Şubat 1994 tarihinde Bakırköy İncirli’de bulunan Ömür durağında Terörle mücadele polisleri tarafından gözaltına alındı. Aynı operasyonda gözaltına alınan 14 kişi gibi Cüneyt’de Gayrettepe’deki İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Emniyette 7 gün kayıtdışı gözaltında tutulduktan sonra 27 Şubat 1994 tarihinde gözaltı kaydı yapıldı. Ancak emniyette birlikte gözaltında tutulduğu 14 kişi mahkemeye sevk edildiklerinde aralarında Cüneyt yoktu” şeklindeki sözleriyle Cüneyt’in nasıl kaybedildiğine işaret etti.
Hatice, olayın soruşturulması yerine, Cüneyt hakkında firar iddiası çıkarıldığını ve dosyanın evrensel hukuka aykırı bir biçimde zaman aşımı gerekçe gösterilerek kapatıldığını dile getirdi.
Hatice, “Gözaltında kaybedilişinin 24 yılında tekrarlıyoruz: Cüneyt Aydınlar’ın gerçek akıbeti açıklanana ve failleri yargılama kadar bu dava bizim için kapanmayacak! Cüneyt Aydınlar için adalet talebimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.
{gallery}cmrts mart 2017{/gallery}