2022 yılında CHP’nin yönettiği Çorlu Belediyesinde toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde eylemlere çıkan, aralarında öncü işçilerin de olduğu en az 18 kişi işten atılmıştı.
İşten atılan 5 işçi bu süreçte işe iade davası açtı. İşçiler davayı kazanmasına rağmen işbaşı yaptırılmadı. İşçilerin tazminatlarını da vermeyen belediye, işçilerin kazandığı davaya itiraz ederek istinafa taşıdı. Mahkeme kararıyla hükmedilen tazminatlar da verilmedi. Tazminatın tahsili için avukatlar icra takibi başlattı ancak belediye icra dairesine itirazda bulundu, tazminatı ödemediler. İşçi hakkını alabilmek için yeniden dava açmak zorunda kaldı.
Uygulama Nasıl?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 21. maddesine göre patron tarafından geçerli sebep gösterilmeden işten atıldığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilen işçinin bir ay içinde işe alınması gerekiyor. İşçi belirlenen sürede geri alınmazsa patron işçiye dört aylıktan sekiz aylığa kadar değişen miktarlarda tazminat ödemekle yükümlü oluyor.
Üstelik patron, işçiyi sendikalaşma nedeniyle işten çıkarmışsa, 12 aylık kötü niyet tazminatı da ödemek zorunda. Ancak kanun işçi lehine gözükse de patronlar süreci uzatmak için itiraz yoluna gidiyor. Bu süreçte işçi işsiz kalıyor, tazminatı da enflasyon karşısında eriyip pula dönüyor.