AKP tarafından 2025 yılı için 22 bin 104 TL olarak belirlenen asgari ücrete tepkiler ülke genelinde devam ediyor. Sendikalar ve emekçiler, artan yaşam maliyetleri karşısında belirlenen ücretin sefalet ücreti olduğunu belirterek, mücadele çağrısı yaptı.
Antalya
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Şube Eşbaşkanı Dr. Kaan Taşer, asgari ücretin belirlenmesinde kullanılan resmi enflasyon rakamlarının, halkın gerçek yaşam maliyetini yansıtmadığını söyledi. Taşer, “TÜİK’in açıkladığı enflasyon ile gerçek enflasyon arasındaki fark, işçilerin ve emekçilerin ücretlerinin nasıl buharlaştırıldığını gözler önüne seriyor” dedi. Emekçilerin insanca yaşayabileceği bir ücret ve haklarını geri almak için birleşmesi gerektiğini vurguladı.
Van
Van’da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu tarafından düzenlenen açıklamada konuşan KESK Dönem Sözcüsü Yunus Haylaz, belirlenen asgari ücretin milyonlarca insanı sefalet koşullarına mahkum ettiğini belirtti. Haylaz, “Çocuklarına harçlık veremeyecek hale gelen milyonların aldığı ücret sefaletin resmidir. Bu düzen, emeği ile geçinen herkesi kölelik koşullarına sürüklüyor. Ya birleşeceğiz ya da hep birlikte kaybetmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
İzmir
DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İzmir’de Konak Sümerbank önünde yaptığı açıklamada, 167 sivil toplum örgütü ve sendikanın Ankara’da düzenleyeceği mitinge katılım çağrısında bulundu. “İnsanca ücret, vergide adalet” sloganının sık sık atıldığı açıklamada konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Her gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Şirketler kârlarına kâr katarken, işçi ve emekçiler yaşam mücadelesi veriyor. Gelirde ve vergide adalet sağlanmadan, bu düzen değişmez” dedi.
Sarı, DİSK olarak hazırladıkları “Vergide Adalet Yasası” teklifinin tüm siyasi partilere sunulduğunu hatırlattı ve taleplerini sıraladı:
• Gelir vergisi ilk dilim oranı yüzde 10’a düşürülmeli.
• Vergi tarife dilimleri en az asgari ücret artış oranı kadar artırılmalı.
• Damga vergisi kaldırılmalı.
• Patronlara sağlanan SGK prim desteği işçilere de sağlanmalı.
Sendikalar, emekçiler ve demokratik kitle örgütleri, adil ücret ve çalışma koşulları için mücadelenin büyütülmesi gerektiğini belirterek herkesi dayanışmaya çağırdı.