GüncelManşet

“CHP tüzüğünün gereğini yerine getirmedi”

İstanbul: KA-DER Genel Başkanı Karahanoğlu, CHP’nin büyükşehirlerde kontenjanlara ilk sıralara kadın aday koymasının önemli ancak yetersiz olduğunu belirtti.  Karahanoğlu, “Bu kamuoyunda çok büyük bir algı yarattı. Tamam, güzel bir şey ama toplam rakam itibariyle CHP’nin kadın aday sayısı çok düşük. CHP’nin tüzüğünde yüzde 33 cinsiyet kotası var. Onun gereğini yerine getirmedi” dedi.

7 Haziran genel seçimlerine hazırlanan siyasi partilerin, YSK’ya verdikleri milletvekili aday listelerinde kadınların varlığı tartışma konusu. Bu yıl ki seçimlerde kadınlara daha çok yer vereceklerini duyuran CHP ve AKP, yüzde 25’i bile yakalayamadı. CHP yüzde 18,7’de, AKP yüzde 18’de kaldı. MHP’nin 550 aday arasında kadın aday oranı ise yüzde 11.

Erkek egemen tabloyu tek değiştiren ise tüm kurumlarında “eşbaşkanlık sistemi”ni uygulayan HDP oldu. HDP 268 kadın adayla, yüzde 48 ile eşitliği neredeyse yakaladı.

Kadın örgütleri bu tabloya tepki gösterirken, kadınların tüm siyasi partilerde daha görünür olması için kampanyalar yürüten Kadın Adayları Destekleme Derneği’ne (KA-DER) göre, durum iç acıcı değil.

“Kadınların listelerdeki varlığı çok düşük”

Sonuçları değerlendiren KA-DER Başkanı Gönül Karahanoğlu, kadınların listelerdeki varlığı için “Çok düşük” dedi.

CHP listesini değerlendiren Karahanoğlu, şöyle konuştu: “CHP özellikle büyükşehirlerde kontenjanlara ilk sıralara kadın aday koyma sözünü vermişti. Bu sözünü tuttu. CHP 15 ilde kadınlara 1. sırada yer verdi. Bu kamuoyunda çok büyük bir algı yarattı. Güzel bir şey ama toplam rakam itibariyle CHP’nin kadın aday sayısı çok düşük. CHP’nin tüzüğünde yüzde 33 cinsiyet kotası var. Onun gereğini yerine getirmedi. Diğer partiler de ‘Kadın devrimi yaşanacak’ diyordu. AKP de bunu diyordu. Ama oran ortada; yüzde 18. MHP yüzde 11. Zaten çok düşük. HDP ise, yüzde 48’e ulaştı. Aşağı yukarı, bir kadın, bir erkek olarak fermuar sistemini uyguladı. Toplamda tabloya baktığımızda hiç memnun edici değil. Kampanyamızda dediğimiz gibi, ‘Biz ne diyoruz, onlar ne anlıyor’. Bizi duymazdan geldiler. Eşit temsil oranını savunan bir STK olarak, kadın temsil oranının bu artış hızı ile eşit temsile ne zaman ulaşacağımızı merak ediyoruz.”

Kadınların, erkek egemen zihniyetin hâkim olduğu siyasal alana sokulmak istenmediği için listelerde yer bulamadığını belirten Karahanoğlu, “Erkekler egemenliği paylaşmak istemiyor” dedi.

Bu yıl kadın aday adayı başvurularının çok olduğuna dikkat çeken Karahanoğlu, “Daha öncekilerde olduğu gibi hiçbir siyasi parti, ‘Kadın aday yoktu’ diyemez. Kadın aday adayı çok fazla vardı. Ama adaylaşma sürecinde hep bunları kaybediyoruz ve bu oranlara düşüyoruz. Erkek egemen zihniyetin ve o normlara göre belirlenmiş bir siyasi yaşamın çıkarttığı tablo bu oluyor. Kadın hareketi ne kadar zorlarsa zorlasın o alana henüz bir daha giremiyoruz. Bir siyasi partilerin iç işleyişini de mercek altına almak gerekiyor. Oralarda da aday seçme mekanizmalarının etkisi önemli oluyor” diye konuştu.

“HDP kadınların mücadelesi en önemlisi”

KA-DER Başkanı Gönül Karahanoğlu, HDP’deki yüzde 48 oranın nedeninin de kadınların mücadelesi olduğunun altını çizdi ve ekledi: “Kadınların HDP içerisinde konuya odaklı çalışmasının etkisi var. Ayrıca hedefte olan konunun kadın erkek fark etmeden eşit olarak sahiplenilmesi ile ilgili bir durum da var. En önemlisi kadınların çok etkin mücadelesi var. HDP’li kadınlarla yaptığımız toplantılarda, kadınlar, ‘Bu kadın erkek mücadelesini içeride sürekli veriyoruz. Bu mücadeleyi gevşetirsek, biz de gevşer’ diyorlar. Temelde mesele egemenlik alanını paylaşmamak.”

Geçen yerel seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de iki ayaklı bir kampanya yürüttüklerini hatırlatan Karahanoğlu, “Kampanyanın ilk ayağında ‘Duymazdan gelmeyin’ diye seslendik. İkinci ayağında da ‘Yine duymadılar’ diyerek kampanyayı tamamlayacağız. Keşke bu kampanyanın ikinci ayağını yapmak zorunda kalmasaydık, keşke dediğimiz doğru anlaşılsaydı” dedi.  

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu