Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş., Anayasa Mahkemesi kararına rağmen Cerattepe’de bakır madeni projesi için yürütülen ÇED süreci kapsamındaki halkın bilgilendirilmesi toplantısı Artvin’de Nihat Gökyiğit Kongre Merkezi’nde yapıldı. Artvinliler, toplantıyı protesto ederek dışarı çıktı. Toplantı salonunda sadece şirket temsilcileri ve çalışanlarla projenin destekçileri kaldı.
Salonun dışında “Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez” sloganları atıldı. Artvinliler AYM kararına rağmen yeniden gelen Cengiz Holding’i böyle karşıladı: “Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez” Cerattepe’deki projenin ÇED toplantısı protesto edildi.
Toplantıyı protesto ederek çıkan Artvinliler salonun önünde açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şunlar söylendi:
Artvin halkı 30 yıldır Cerattepe’de madencilik yapılmasının, Artvin’de yaşam bitmesin diye mücadele ediyor. En üst hukuk organı Anayasa Mahkemesi dur dese bile durmayarak, iptal kararının açıklanmasından bir ay gibi kısa bir süre sonra ÇED raporunun ortaya konması tam anlamıyla hukuka, kurumlara ve halka karşı bir hakarettir.
Artvinliler AYM kararına rağmen yeniden gelen Cengiz’e karşı açıklama yaptı:
“Artvin kentinde heyelanlar tetiklenmeye başlamıştır. AYM kararına rağmen yeniden ÇED ile karşımıza çıkılmasını ve ÇED toplantısının yapılmasını kabul etmiyoruz!
Cerattepe’deki mücadelenin avukatlarından Bedrettin Kalın; geçmişte yaşanan hukuki sürece ve AYM kararına rağmen şirketin yeniden ÇED başvurusu yapmasına dair konuştu. Kalın, halkın bilgilendirme toplantısının Artvin’de ikamet edenlere yönelik olması gerektiğini ancak şirketin Artvin’de ikamet etmeyen çalışanlarını da zorla salona getirdiğini ifade etti.
Cerattepe’de AYM kararına rağmen yeniden ÇED başvurusu Av. Bedrettin Kalın: “Bilgilendirme toplantısının Artvin’de ikamet edenlere yönelik olması gerekir ancak şirket tarafından Artvin’de ikamet etmeyen çalışanlar da toplantıya zorla getirilmiş”
Ne olmuştu?
Cerattepe’deki maden faaliyetleri 2016 yılında başladı. Eti Bakır’ın araçlarının bölgeye gitmesini engelleyen yaşam savunucularına jandarma defalarca kez saldırdı. Üstelik üç yıl sonra eylemlere katılanlara da hapis cezaları verildi.
Bir yandan da 2015 yılında alınan “ÇED olumlu” kararı hakkında hukuki mücadele yürütüldü. Nihayetinde 21 Mayıs 2024’te Anayasa Mahkemesi, kararı iptal etti. Rize İdare Mahkemesi de Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karara uyarak Cerrattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen “Çevresel Etki Değerlendirme” (ÇED) olumlu kararını iptal etti. Artvin Valiliği de yaptığı açıklama ile maden faaliyetinin durdurulduğunu duyurdu.
Ancak Eti Bakır, aynı mevkide yani Artvin merkeze bağlı Taşlıca köyünde aynı proje için yeniden başvuru yaptı. Yapılan başvuru üzerine ÇED sürecinin başlatıldı.