Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği, Kovid-19 salgını nedeniyle yaşanan hak kayıpları ve talepleri için bir yazılı açıklama yayımladı. Salgının kendini en belirgin gösterdiği alanların başında deri, tekstil ve kundura atölyelerinin geldiğini ifade eden dernek, İzmir’de bulunan Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’ndeki çok sayıda kundura atölyesi ile Konak Basmane ve Karabağlar’daki çok sayıdaki tekstil, çanta ve deri atölyesinin üretime ara verdiğini açıkladı.
“Çalışan atölyeler ödeme yapmıyor”
Atölyelerin durmasıyla on binlerce işçi ücretsiz izne çıkarıldı. Üstelik işçilere maaşlarının tamamı da verilmedi. Patronlar maaşların tamamını yatırmamaya gerekçe olarak sipariş veren şirketlerin para ödememesini gösterdi. Halihazırda çalışan atölyeler de işçilerine ödeme yapmadı. Faal atölyeler de siparişler bitince üretime ara verecek.
Çalışan işçiler için de gerekli hijyen koşullarının sağlanmadığının ifade edildiği rapor şöyle sürdü:
Çalışma şansına sahip olanlarımız ise gerekli hijyen koşulları sağlanmadan iş başı yaptırıldığımız için açlıkla ölüm arasında tercihe zorlanıyoruz. Mevcut çalışma koşullarımız, olası bir virüs kapmamız halinde hastalığı daha ağır yaşamamıza ve daha bulaşıcı olmasına neden olacaktır. Bir çoğumuz havalandırmaların dahi olmadığı atölyelerde kimyasal maddelerin için çalışıyoruz ve meslek hastalıkları ile boğuşuyoruz.
Dernek, işten atmaların yasaklanmasına ilişkin düzenlemenin de beklentilerini karşılamadığına, “Yasa, ihtiyaç duyacağımız gelir desteğini karşılayacak bir düzenleme yoktur. İşsiz kalan işçiye günlük 39.24 lira reva görülmektedir” ifadeleriyle dikkat çekti.
Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği’nin talepleri ise şöyle:
- Sigortalı-sigortasız işçi ayrımı yapılmadan ücretsiz izne çıkarılan bütün işçiler ücretli izinli sayılmalıdır. Maaşlarda hak kaybı yaşanmamalıdır.
- Çalışmanın devam ettiği atölyelerde ise denetim yapılmalı, hastalık belirtilerinin görüldüğü atölyeler ile sağlıklı çalışma koşullarını yerine getirmeyen işyerleri salgın bitene kadar kapatılmalı. İşçilere ücretli izin verilmelidir.
- Merkezi ve yerel yönetimler göstermelik yardım paketleri yerine bizlerin koronavirüs salgınında zorunlu ihtiyaçlarını giderecek çalışmalar yapılmalı, faturalar iptal etmelidir.
- İşyerinde ya da işe giderken ya da dönerken koronavirüs COVİD-19’a yakalanan işçiler için meslek hastalığına dair prosedür uygulanmalıdır.