Pakistan tarafından baskı altında tutulan ve asimile edilmeye çalışılan Beluci halkı, gözaltında zorla kaybetmelere karşı direnmeye devam ediyor. Bugün Beluci halkının ulusal kurtuluş mücadelesinin dinamik figürlerinden olan öğrenci lideri Şabbir Beluc’un zorla kaybedilmesinin dördüncü yıldönümü…
Şabbir Beluc dört yıl önce bugün, Turbat’ın Gorkop bölgesinde bir askeri operasyon sırasında, birkaç Beluci’yle birlikte gözaltına alınmış ve ardından kendisinden bir daha haber alınamamıştı. Dört yıllık uzun bir sürenin ardından, ailesi dahil hiç kimse nerede ve nasıl olduğunu hala bilmiyor!
“Beluc ulusu Pakistan’ın bu barbarlığına tek başına savaşıyor”
Bu nedenle bir açıklama yapan Beluci Ulusal Hareketi sözcüsü, genç bir öğrenci liderinin “farkındalık yaratmak ve ulusal özgürlük adına açıkça konuşmaktan” cezalandırıldığını söyledi.
Sözcü, Şabbir Beluc’un güvenli bir şekilde kurtarılması için kız kardeşi Seema Baloch ve eşi Zarina Beloch’un mahkemelerin kapılarını çalmak ve protestolar dahil olmak üzere tüm barışçıl yolları denediklerini anlattı. Protestolarını sona erdirmek için ordu, sessiz kalırlarsa Şabir Beluc’un serbest kalacağına dair güvence verdi. Ancak bu güvencenin, protestoları sona erdirmek için bir hile olduğu ortaya çıktı ve diğer binlerce Beluci gibi Şabbir Beluc’unun kurtarılması mümkün olmadı.
Gözaltında kayıpların yerel ve uluslararası insan hakları savunucuları için bir soru işareti oluşturduğunu söyleye sözcü, “Onların sessizliği Pakistan’ın bu saldırganlığını daha da güçlendirdi ve Beluc ulusu Pakistan’ın bu barbarlığına tek başına savaşıyor” dedi.
Pakistan, kayıpları için mücadele eden kadınları hedef alıyor
Şabir Beluc’un da aralarında bulunduğu birçok kayıp kişinin ailesi, sevdiklerinin kurtarılması için mücadele ediyor. Askeri ve istihbarat teşkilatlarının çeşitli taktik ve tehditleri ne olursa olsun, kadınlar kayıpları için mücadeleye devam ediyor. Sözcü erkeklerin protestolara katılamadıklarını çünkü ertesi gün kendilerinin kaybolacağını düşündüklerini söyledi.
Ancak diğer yandan son birkaç yıldır Pakistan devleti, kadınları askeri kamplara yerleştirerek işkence politikasını yoğunlaştırdı. Protestocu kadınlara da zorbalık yoluyla protestolarına son vermeleri isteniyor. Pek çok aile sahte teselli vererek ve sevdiklerinin iyileşmesini güvence altına aldıklarını söyleyerek protestolardan uzak tutmaya çalışıyorlar.
Sözcü, kayıplar için yapılacak açıklamalara hem basından hem de insan hakları örgütlerinden doğru katılım ve destek çağrısı yaparak uluslararası örgütlere de “Rolünüzü oynayın” dedi.
The Belochistan Post’tan faydalanılmıştır