Gazetenin güncel sloganı, emperyalist güçler ile ezilen halklar arasında büyüyen çelişkiler karşısında, örgütlenme ve örgütlemenin gücünü vurguluyor. Filistin halkı bir yılı aşkın bir süredir İsrail tarafından sürdürülen soykırıma karşı direniyor.
Kürt topraklarına yönelik saldırılar tüm parçalarda artarak devam etmekte. Artsakh bir yıldır faşist TC’nin yardımıyla Azerbaycan devleti tarafından işgal altında tutulmakta ve Ermeni aileler buralardan sürülüşlerdir. Bu saldırılara, savaşlara ve soykırımlara karşı koyabilecek tek güç, örgütlü halktır.
Gazetede Stephan Şahumyan ve Andranik Ozanyan ile Ermeni halkının önemli öncüleri konu ediliyor. “Kafkasya’nın Lenin’i” olarak da bilinen Stephan Şahumyan, Ermeni bir aileden gelmesine rağmen mücadelesini tüm ezilen halklara ve kitlelere adadı.
Şahumyan, 1917 Ekim Devrimi’nde önemli bir rol oynamış ve özellikle Kafkasya bölgesinin örgütlenmesinde önemli bir etkiye sahip olmuştur. 1918’de Bakü’nün kurtuluşu için çeşitli halkların ve dini toplulukların yan yana mücadele ettiği, Bakü Komünü’nün kuruluşunda önde gelen komünist devrimcilerden biriydi. Stephan Şahumyan’ın anılması, enternasyonalizmi ve Ermeni halkının kurtuluşu için verilen mücadeleyi vurgulamaktadır.
Andranik Ozanyan, Ermeni topraklarının ve halkının Osmanlı İmparatorluğu’nun saldırılarına karşı savunulmasında önemli rol oynayan bir komutandı. Fedailerin liderlerinden biri olarak, diğerlerinin yanı sıra Van’ın direnişinde yer aldı. Mücadeledeki kararlılığı, fedakârlığı, isteği ve Ermeni halkı için verdiği mücadele ile bugünkü Ermeni örgütlenmesinin önemli bir sembolü haline gelmiştir.
Rojava’nın bir köyünden Ermeni bir kadınla yapılan röportajda ailesinin hikayesi, atalarının ölüm yürüyüşleri sırasında Suriye’ye nasıl geldiği ve burada bir Arap aşiretinde nasıl büyüdüğü anlatılıyor. Ermeni kültürünün, tarihinin ve dilinin unutulmasına karşı verilen mücadele hakkında bilgiler de bu sayıda yer alıyor.
Diğer makaleler Ermeni toplumunda kadınların rolünü açıklamakta, Ermeni kültürünün çeşitli yönleri hakkında bilgi vermekte ve Ermeni bayrağındaki renklerin anlamını açıklamaktadır. Bu makaleler, Ermenistan’ın kendi tarihi ve kültürü hakkındaki bilginin unutulmamasını sağlamaya yardımcı olmayı amaçlamaktadır ve bu nedenle Osmanlı İmparatorluğu’nun Türkiye Cumhuriyeti’nde de devam eden yok etme planlarına karşı direnişin bir parçasıdır.
Çoğunlukla Arapça makalelerin yanı sıra bir Kürtçe makale ve bir Ermenice makale de yayımlandı. Yazılar nedeniyle Tugay ve Kültür Merkezi içinde önemli tartışma ve değerlendirmeler yapıldı. Gazetenin yayınlanması, köylerdeki ve şehirdeki ailelere yönelik ziyaretlerde yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor.
“Geleceğimizi kazanmak için – örgütlenelim ve örgütleyelim” perspektifi sadece Baykar gazetesinin bu sayısına rehberlik etmekle kalmadı, aynı zamanda ister cephede ister şehirde ister köylerde olsun Tugayın ve Kültür Merkezi’nin tüm çalışmalarının perspektifini oluşturdu – her türlü emperyalist ve faşist saldırıya karşı en güçlü gücün, örgütlü halk olduğu ortaya kondu.