Kadın

Batman’da Ezidî kadınlar çalıştayı başladı!

Zorla Alıkonulan Kadınlar için Mücadele Platformu, Batman Barosu Konferans Merkezi’nde "73. Ferman ve Ezidî Kadınların Özgürlük Mücadelesi" şiarıyla ile çalıştay düzenliyor. 

Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, Batman Barosu Konferans Merkezi’nde “73. Ferman ve Ezidî Kadınların Özgürlük Mücadelesi” sloganı ile çalıştay düzenliyor.
Çalıştaya platform üyelerinin yanı sıra Tevgera Jinên Azad (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) bölge milletvekilleri, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Göç Vakfı, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, Rosa Kadın Derneği aktivistleri, Demokratik Alevi Derneği (DAD), Demokratik İslam Kongresi (DİK), İnsan Hakları Ortak Platformu üyesi Feray Salman, Türkiye İnsanları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Fatma Ünsal Bostan ve Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz da katıldı.
Platformun amacı anlatıldı
TJA aktivisti ve platform üyesi Gülcihan Şimşek, platformun kuruluş amacına değinerek Ezidîlere karşı yapılan katliamı kınadı. Gülcihan, çalıştayın Batman’da yapılmasının önemine dikkat çekerek, çalıştayda katliam süreci ve sonrası ile kamplarda yaşananları ele alacaklarını dile getirdi.
7 bine yakın kacdının soykırıma denk gelen bir süreci yaşadığını ve bu yüzden platformu kurduklarını söyleyen Gülcihan, yaşanan vahşete ses olabilmek ve duyurabilmek için mücadele ettiklerini ifade etti. Gülcihan, “DAİŞ Asuri, Şiilere ve Araplarada saldırdı. Sadece Ezidîlere değil onlar içinde çalışmalar yaptık. Onları da aktaracağız” dedi.
‘Bugün yapılacak tartışmaları önemli buluyoruz’
Gülcihan, kampa gelen her kadının travmatik durumu olduğunu söyleyerek, anlatılanlar üzerinden nasıl yardım edebileceklerini tartıştıklarını kaydetti. Gülcihan, “Binlerce kadının köle olarak pazarlarda satılması, savaşta ganimet olarak görülmesi, binlerce kadının katledilmesi hala soykırım olarak görülmüyor.
Bugün yapılacak tartışmaları çok önemli buluyoruz. Tartışmalarda nasıl bir yol izleneceği şeklinde fikirler ortaya çıkacak. Ayrıca sinevizyon gösterimimiz olacak. Tanıklık eden arkadaşlarımız, gazeteci arkadaşlarımız var, telefon bağlantımız olacak onlar tanıklıklarını anlatacak” diyerek programı aktardı.
Yapılan açılış konuşmasının ardından Ezidî katliamını anlatan tanıkların yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.
Çalıştayın gün içindeki programı ise şu şekilde:
İlk oturumda: “73. Ferman ve Tarih boyunca Ezidî soykırımı”
İkinci oturumda: “Ezidî Kadın Kırımı, Dünya örnekleriyle benzerlikler ve farklılıklar”
Üçüncü oturumda: “Soykırım suçu ve yerel ve uluslararası ceza mekanizması”
Çalıştayın bitiminde sonuç bildirgesi açıklanması bekleniyor.
Çalıştay basına kapalı şekilde devam ediyor. (Haber Merkezi)
Kaynak: jinnews
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu