Al Jazeera, Filistin Yönetimi’nin işgal altındaki Batı Şeria’daki ofisini kapatma kararından üzüntü duyduğunu belirterek, bu kararı “[İsrail] işgalinin Al Jazeera çalışanlarına yönelik eylemleriyle aynı doğrultuda” bir hareket olarak nitelendirdi. Al Jazeera bu kararı, “kanalı işgal altındaki topraklarda hızla tırmanan olayları izlemekten caydırma girişiminden başka bir şey olarak görmemektedir” dedi.
“Ve ne yazık ki böyle bir karar, Al Jazeera’nin Ramallah’taki ofisini kapatan İsrail hükümetinin daha önce attığı adımla aynı doğrultudadır” denilen açıklamada, Filistin Yönetimi’ne ‘kararı derhal geri çekmesi ve iptal etmesi’ ve çalışanlarının işgal altındaki Batı Şeria’dan ‘herhangi bir tehdit veya gözdağı olmaksızın’ özgürce haber yapmasına izin vermesi çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, “Al Jazeera bu kararın kendisini Batı Şeria’daki olay ve gelişmeleri profesyonel bir şekilde aktarmaya devam etme kararlılığından caydırmayacağını vurgulamaktadır” denildi.
Filistin resmi haber ajansı Wafa’nın haberine göre, Filistin Yönetimi Çarşamba günü El Cezire’nin işgal altındaki Batı Şeria ‘daki çalışmalarını “kışkırtıcı yayınlar” nedeniyle geçici olarak durdurmuştu.
Karar, Filistin Yönetimi’ne hakim olan El Fetih’in, Filistin güvenlik güçleri ile Filistinli silahlı gruplar arasındaki çatışmalara yer verdiği gerekçesiyle Al Jazeera’nin işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin, Kalkilya ve Tubas vilayetlerinden haber yapmasını yasaklamasının ardından geldi.
El Fetih 24 Aralık’ta Al Jazeera’yi “genel olarak Arap vatanımızda ve özel olarak Filistin’de” bölünme tohumları ekmekle suçlamış ve Filistinlileri kanalla işbirliği yapmamaya teşvik etmişti.
Al Jazeera Medya Ağı Perşembe günü yaptığı açıklamada, gazetecilerinin görevlerini yapmalarının engellenmesinin “işgal altındaki topraklarda, özellikle de Cenin ve kamplarında yaşananlarla ilgili gerçekleri gizleme girişimi” olduğunu söyledi.
Medya Ağı, “Gazze Şeridi’ndeki savaşın devam ettiği ve Filistinli gazetecilerin İsrail işgal güçleri tarafından sistematik olarak hedef alındığı ve öldürüldüğü bir dönemde alınan bu karar karşısında şoke olduğunu” söyledi. Filistin Yönetimi’ni işgal altındaki Batı Şeria’daki tüm çalışanlarının “emniyet ve güvenliğinden tamamen sorumlu” tuttuğunu söyledi.
‘Büyük bir hata’
Filistin Ulusal Girişimi Genel Sekreteri Mustafa Barguti, Filistinlilerin Al Jazeera yayınlarının durdurulması kararını “hayretle karşılayacaklarını” söyledi. Ramallah’tan Al Jazeera’ye konuşan Barguti, “Bunun büyük bir hata olduğunu ve bu karardan bir an önce dönülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“Filistin Yönetimi’nin Al Jazeera ile bir sorunu varsa, bunu tartışmalıdır” diyen Barguti, özellikle Al Jazeera’nin ‘Filistin halkına karşı işlenen suçları ifşa ettiğini … ve genel olarak Filistin davasını desteklediğini’ söyledi. Barghouti, “Ancak bundan da öte, bu bir basın özgürlüğü meselesidir” dedi.
İsrail güçleri Eylül ayında El Cezire’nin Batı Şeria’da Filistin Yönetimi’nin merkezi olan Ramallah’taki bürosuna baskın düzenledikten sonra El Cezire’ye faaliyetlerini durdurması için askeri bir emir vermişti.