GüncelManşet

Avrupa’da 8 Mart eylemleri

Kadınların birlik, dayanışma ve mücadele günü 8 Mart vesilesiyle Avrupa’da 8 Mart eylem ve etkinlikleri sürüyor. Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) bileşenlerinden olan Yeni Kadın da kendi programı ve gündemi doğrultusunda bu eylem ve etkinliklerde yer alıyor ve örgütlüyor.

 

Londra’da ise aralarında Yeni Kadın’ın da olduğu yedi kadın örgütünün birlikte örgütlediği üç etkinlikten ilki 4 Mart günü gerçekleştirildi. Kahvaltı ile başlayan etkinlikte üç konu altında çalışma atölyeleri yapıldı. Konu başlıkları ise, militarizm, kadının beyanı esastır ve Rojava kadın devrimi ve özsavunmaydı. Kadınlar etkinlik öncesi yapılan kahvaltının gelirinin Afrin’e gönderileceğini duyurdular. 8 Mart günü ise Wood Green Kütüphanesi önünde sokak gösterisi gerçekleştirildi. Eylem, platform adına yapılan konuşmanın ardından halaylar çekildi. Kadınlar “Jin, Jiyan, Azadı” ve “Yaşasın 8 Mart” sloganları ile eylemlerini devam ettirdi. Eylemde 10 Mart günü gerçekleştirilecek “Million Women Rise” yürüyüşüne çağrı yapıldı.

 

LondraViyana’da militarizmin savaş politikalarına karşı “8 Mart’ta İsyanı Büyütüyoruz” şiarıyla, kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze, çocuk İstismarına karşı kadınlar 8 Mart’ta alanlardaydı. Avrupa’da gelişen ırkçı faşist yasalarla özelikle göçmen kadınları daha da zor günlerin beklediği gerçekliğiyle örgütlenen iki ayrı 8 Mart yürüyüşü gerçekleşti. Sadece kadınların ve karma şeklinde iki ayrı alanda gerçekleştirilen 8 Mart yürüyüşlerine Yeni Kadın da kendi rengiyle katıldı.

 

Viyana 1Göteborg’da yüzlerce devrimci, demokrat yurtseverin katılımıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle bir miting ve yürüyüş gerçekleştirildi. ATİK İsveç üyelerinin yanısıra birçok kurumun ve kişinin katılım sağladığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği soğuk havaya rağmen olumlu geçti. Yürüyüş öncesi yapılan mitingde ATİK İsveç Komitesinin bildirisi de okundu.

 

Isvec 1Duisburg’da Yeni Kadın’ın ilk 8 Mart eylemi 3 Mart günü şehir merkezinde açtığı stand çalışması oldu. Yeni Kadın’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü bildirisinin dağıtıldığı, yapılacak eylem ve panele çağrının yapıldığı stand çalışmasında el ilanları dağıtıldı. 4 Mart günü ise feminist aktivist yazar Gülfer Akkaya ve akademisyen yazar Sibel Özbudun’un katılımıyla “Ölüm değil yaşam için, militarizme hayır” paneli gerçekleştirildi. 8 Mart günü ise tren garının önünde bir araya gelen, aralarında Yeni Kadın’ın da bulunduğu Duisburg Kadın Platformu’nun örgütlediği eylemde, polis kadınların yolunu keserek provokasyon yaptı. Provokasyon çabasına rağmen Efrin işgalinin protesto edildiği eylemde kadınlar “Jin, Jiyan, Azadi”, “Yaşasın 8 Mart”, “Bijî Berxwedane Afrine” vb. sloganlar attı. Kadın örgütleri adına yapılan açıklamaların ardından yapılan yürüyüş ve halaylarla miting sona erdi.

 

duisburg 1Augsburg’da ise Yeni Kadın 4 Mart günü sinevizyon gösterimi, müzik dinletisi ve tiyatro gösterisini içeren bir etkinlikle 8 Mart’ı karşıladı. Yeni Kadın’da örgütlenme çağrısının yapıldığı açılış konuşmasının ardından, devrimci erkeklerin kadın sorunundaki “erk” anlayışını ve buna karşı nasıl durulması gerektiğini konu edinen skeç gösterimi gerçekleştirildi. ATİK temsilcisinin de konuşma yaptığı etkinlik, şiirler, türküler ve kapanış konuşmasıyla sona erdi.

 

Mannheim 1Frankfurt’ta ise Yeni Kadın’ın da bileşeni olduğu Kadın Platformu’nun çağrısıyla 8 Mart Bochenheim Meydanında kutlandı. Mitingde Yeni Kadın Erbane Grubu sahne alarak erkek egemenliği, kadın emeğinin sömürülmesi ve militarizme karşı şarkılarını seslendirdi. Eylemde Efrin’e destek verilir, Türk devletinin işgali kınanırken, Alman devletine de silah satışını durdurarak savaşı körüklemeyi bırakma çağrısı yapıldı. Halaylar ve sloganlarla sonlanan eylemin ardından kadınlar Römerplatz’a yürüdü.

 

Frankfurt 1Ludwigshafen’de Yeni Kadın, Ronahi Kürt Kadın Toplumu, Courage, MLPD ve SKB’den oluşan eylem birliğinin 8 Mart Dünya Emekci Kadinlar günü vesilesiyle örgütlediği bir miting gerçekleştirildi. Açılış konuşmasında 8 Mart’ın önemine ve çıkış nedenlerine değindikten sonra, Ludwigshafen’deki insanların yerelde çocuklarına yeterli anaokul yerleri bulamama gibi yaşadıkları sorunlardan da bahsedildi. Eylemde; Courage, Ronahi Kürt Kadın Meclisi ve Yeni Kadın yaptıkları konuşmalarında özellikle Efrin savaşına ve kadınların genel olarak yaşadıkları sorunlara değindiler. Konuşmaların ardından Ronahi Kürt Kadın Meclisinin hazırladığı bir sokak tiyatrosu sergilendi. Oyunun ardından çalınan marş ve türkülerle eylem sona erdi.

 

Stuttgart 3Nürnberg’de “Frauen, die kämpfen, sind Frauen, die leben” şiarıyla 8 Mart Platformu’nun düzenlediği eylem Alman Parlamentosunda yer alan faşist ırkçı parti AfD’nin önünde başladı. Eylemde ilk olarak Nürnbergli kadınlar AfD (Alternative für Deutschland) bürosunun önüne bir pankart astı. Yürüyüşün bir sonraki güzergahı ev bulma kurumu olan Wohnungsamt oldu. Ev kiralarının yüksek olması nedeniyle, ev bulamayan yalnız yaşayan kadınlar için daha zor olduğu vurgusunun yapıldığı eylemde kadınlar, taleplerinin yazılı olduğu kıyafetleri Wohnungsamt önüne astı. Bir sonraki eylem yerinde kadınlara çağrı yapılarak “Kendini güvende hissetmek istiyorsan buraya gel” denilerek “Sexismus freiezone” (Cinsiyetçilikten arınmış alan) çemberi oluşturuldu. Ardından sendika önüne yürüyen kadınlar, 30 saate tam maaş taleplerini dillendirdiler. Eylem sloganlarla sona erdirildi.

 

Nürnberg 1Hamburg’da birçok kadın kurumu tarafından 8 Mart dolayısıyla bir miting örgütlendi. Yeni Kadın, Demokratik Kadın Hareketi, MLPD, Alevi Kurumu ve benzeri demokratik kadın kurumları tarafından organize edilen mitinge İran Komünist Partisi, ATİK ve Partizan taraftarları da katıldı. Merkez tren istasyonuna yakın işlek bir caddede bir araya kitle 8 Mart’a ilişkin açıklamalar gerçekleştirdi. Her kurum temsilcisine söz hakkı verildi. Yeni Kadın’ın da aralarında olduğu örgütleyici kurumlardan konuşmalar gerçekleştirildi. Günün anlam ve önemine yönelik pankartlar ve dövizler kullanılan eylem kültürel aktivitelerle beraber sloganlarla son buldu.

 

Hamburg 1Stuttgart’ta 8 Mart etkinlikleri vesilesiyle aralarında Yeni Kadın’ın da olduğu 12 demokrat, yurtsever ve ilerici kadın kurumu şehir merkezinde bir araya gelerek etkinlikler gerçekleştirdi. Örgütleyici kurumlar tarafından yapılan ortak çağrıyla Schlossplatz’da bilgilendirme stantları açılmaya başlandı. Ardından kadın örgütleri günün anlam ve önemine uygun konuşmalar gerçekleştirirken farklı dillerde sloganlar atıldı. İranlı kadınların ülkelerindeki başörtü zorunluluğuna karşı gerçekleştirdiği tiyatro beğeni topladı. Mitingin ardından yürüyüşe geçilirken Rotebühlplatz’da ara miting yapıldı. Coşkulu geçen yürüyüşte yaklaşık 400 kişi bir araya geldi.

 

Stuttgart 1Ulm’de 8 Mart’ta Yeni Kadın’ın da bileşeni olduğu Demokratik Kadın Platformunun çağrısıyla çarşı merkezinde bir araya gelen kadınlar, şiddete, işgale, savaşlara ve kadın emek sömürüsüne karşı mücadele edeceğini haykırdı. Almanca ve Türkçe açıklamalarla 8 Mart’ın anlam ve önemine değinen konuşmalar yapıldı.

Ulm 1

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu