Frankfurt: ATİKYeni Demokratik Gençlik (YDG) tarafından bu yıl 27.’si düzenlenen Gençlik Kültür ve Sanat Festivali “Ekim Devrimi’nin 100. Yılında Sanatınla Devrimi Güçlendir” şiarı gerçekleştirildi.
Bu yıl müzik solo, müzik grup, halk oyunları, tiyatro, karikatür, şiir ve öykü olmak üzere yedi ayrı kategori de 38 yarışmacı katılım sağladı.
İlk gün (18 Kasım) kitlesel katılımlı ve coşkulu gerçekleşen festival saat 12’de açılış konuşmasıyla başladı. Ekim Devrimi teması üzerinden işlenen festivalde Ekim Devrimi önderleri Lenin ve Stalin’in fotoğrafları ile kültür sanat alanında tanınmış önemli kişiliklerin fotoğraflarının olduğu sahne pankartı dikkat çekti.
Halk Oyunları dalında Şahin Özer, Mahmut Demir ve Yılmaz Beyazgül, Tiyatro dalında Barış Atay ve Caner Sunar, Müzik dalında Erdal Bayrakoğlu, Özden Çiçek ve Hasan Sağlam, Karikatür dalında Avni Odabaşı, Şükrü Kılınç ve İlhami Erdoğan, Şiir ve Öykü dalında da Ahmet Tan, Bayram Balcı ve Hasan Sağlam jüri üyeleri olarak çeşitli dallarda katılım sağlayan yarışmacıları değerlendirdi.
Avrupanın farklı farklı alanlardan katılan yarışmacılar tarafından, yoğun çalışmalar sonucu ortaya çıkan sanat eserleri sergilendi. Müzik ve Şiir dalının ağır bastığı yarışmada oldukça başarılı performanslar sunuldu. Gençlerin Avrupa’da doğup büyümelerine rağmen şiir dalında bu kadar Türkçe üretimin olması göze çarpan noktalardan biri oldu. Halk Oyunları dalında özellikle Frankfurt alanından katılan Deniz Dani oryantal dansı ile festivale ayrı bir renk kattı. Festivale katılan çoçuklar performansları ile kültür sanat alanında parlak bir geleceğin umudunu verdiler.
Nubar Ozanyan ve Yetiş Yalnız da unutulmadı
Salon görselindeRojava’da DAİŞ gericilerine karşı savaşırken ölümsüzleşen TKP/ML TİKKO komutanı Nubar Ozanyan ile uzun bir zaman YDG ve Atik (Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu)’te faaliyet yürüten daha sonra Türkiye’ye giderek mücadelesini sürdüren faşist Türkiye devletinin gerçekleştirdiği saldırıda Aliboğazı’nda 11 yoldaşıyla beraber ölümsüzleşen Yetiş Yalnız’da unutulmadı. Ayrıca bazı yarışmacılar katıldıkları dallarda ölümsüzleşenlere vurgu yapan eserleri seslendirdi. Ödül töreninde Jüri Özel Ödülü için yapılan konuşmada YDG aktivisti olarak Avrupa’da bulunduğu süreçte mücadeleye önemli katkıları olan Yetiş Yalnız yoldaş için bir sinevizyon gösterimi yapıldı.
Birlik Mücadele Zafer
Festivalde çesitli kurumlar tarafından konuşmalar yapıldı. YDG MYK (Merkezi Yönetim Kurulu) adına yapılan konuşma da “Koşullar ve gerçekler tezatlığı içinde, dizginsiz sömürünün dişlileri arasına sıkıştırılan milyarlarca insan aç, sefil, işsiz, evsiz, sağlıksız, eğitimsiz, korunmasız durumdadır. Doğa hiç bu denli tahrip edilmemiştir. Aslında kapitalist aşırı kar hırsının doğal dengeyi bozması sonucu oluşan ve adına ‘doğal afet’ denilen ve bir anlamda doğanın intikamı olan facialar, artık yüz binlerce canı bedel olarak geri almaktadır. İstatistikler bile çekilen bu acıları, cefaları anlatmaya yetmemektedir. Evet, açıkça görülmektedir ki; ‘özgür piyasa’, köle toplum demektir. Tersi durumda ise, özgür toplum ve yitip giden sermaye saltanatı demek olurdu” diyerek kapitalist sistemin bizlere dayattığı zorlu koşullara vurugu yapıldı.
Ayrıca ATİK Genel Konseyive Yeni Kadın MYK’sı tarafından festivalin önemi, Türkiye hapishanelerindeki yıldırma politikaları, kadın mücadelesi ve devrimci dayanışmanın önemini içeren konuşmalar gerçekleşti.
Almanya’da faaliyet gösteren MLPD’nin gençlik örgütü Rebell adına konuşma yapıldı. Yapılan konuşmada ATİK tutsaklarıyla ilgili dayanışmayı büyütme çağrısı yanı sıra, Ekim Devrimini selamlayan konuşma da yapıldı.
Festivale katılan konuk sanatçılar renk ve çoşku kattı.
Frankfurt KAGEF Derneğinde çalısmalarını yürüten KAGEF Erbane Grubu acılış konuşması ardınan ilk sahne alan ekip oldu. Erbane ekibinin çoşkulu açılısı ardan, 26. GKSF solo müzik dalında birinciliği kazanan Dilan Bulut sahnede yerini aldı.
Hasan Sağlam, Erdal Bayrakoğlu ve Umuda Haykırış‘ın seslendirdiği güzel eser, marş, horon ve halaylarla festivale ayrı bir renk ve çosku kattılar .
Ayrıca uzun yıllar türkiyede hapis yatan Muzaffer Öztürk eserleri ile festivale katkıda bulundu.
Jüri Özel Ödülü Artık “Yetiş Yalnız Özel Ödülü” ismini Aldı
YDG merkez yönetim kurulu aldığı karar doğrultusunda 27. GKSF itibaren her sene verilen jüri özel ödülünün adı Halk Sanatçısı ve Halk Savaşçısı olma şiarını ilke edinen ve pratik uygulayıcısı olan Yetiş Yalnız yoldaş için bundan sonra “Yetiş Yalnız Özel Ödülü” ismi ile değiştirildiği açıklandı. 27. GKSF Yetiş Yalnız Özel Ödülü tüm politik tutsaklar sahsinda, Türkiye’de uzunca bir dönemdir açlık grevinde olan ve faşist T.C’nin baskı politikaları neticesinde tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça’ya verildi.
Festivale dair kısa bir not
Burjuva yoz kültürüne karşı halk kültürünün önemi üzerine YDG tarafından gelenekselleştirilerek Gençlik Kültür ve Sanat Festivali adıyla gerçekleştirilmektedir. Çeşitli kültür, sanat dallarında yarışmacılar halk kültürüne özgü eserleriyle katılım sağlamaktadır. Gerçekleştirilen dönemlerde güncel bir tema üzerinde şekillenen festivalde 27.si bu sene gerçekleştirildi. “Ekim Devrimi’nin 100. Yılında Sanatınla Devrimi Güçlendir” şiarıyla hazırlandı. Avrupa’da farklı ülkelerde örgütlülüğü bulunan YDG’nin her sene gerçekleştirilen festivali merkezi bir etkinlik olarak farklı ülkeden yarışmacıları ve konukları ile kitlesel gerçekleştirilmektedir.
Jürilerin değerlendirmesi böyle sonuçlandı:
ŞiirDalı
1. Elem Kemahlı / Vorarlberg
2. Murat Akbaba / Ober-Ramnstadt
3. Melisa Gül / Mulhouse
Müzik Solo Dalı
1. Emre Kaya / Mannheim
2. Berivan Fidan / St. Louis
3. Işıl Sağ / Hannover
Müzik GrupDalı
1. Zürih YDG Müzik Ekibi
2. Grup Zone Ma / Hollanda
3. Tohuma Türkü / Londra
Halk OyunlarıDalı
1. Roj Halk Oyunları / Hamburg
2. Govenda Adire / Hannover
3. Tanzteufel / Frankfurt
TiyatroDalı
1. TKM Tiyatro Ekibi / Londra
2. Chaplin Tiyatro / Duisburg
KarikatürDalı
1. Murat Bozbey /Hollanda
2. Berfin Çelik / Nantes
ÖyküDalı
1. Cenk Ulaş / Frankfurt
2. Sibel Coşkun / Fransa
3. İhsan Şen / Vorarlberg