Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK)’in 1986 yılından itibaren süreklileştirdiği ATİK Gençlik ve Tatil Kampı’nın 35.si 27 Temmuz – 9 Ağustos tarihleri arasında İtalya’nın Livorno şehrinde gerçekleştirildi.
Avrupa’nın birçok ülkesinde işçi ve emekçilerin katıldığı kamp, üç hafta boyunca kolektif bir yaşamın pratikteki yansıması oldu. ATİK’in 1986 yılında kuruluşundan itibaren, Avrupa’da yaşayan Türkiyelilere yönelik alternatif bir tatil olarak belirlediği ve düzenli olarak her yıl organize ettiği kamp, kitleler tarafından beğeniyle karşılanan bir çalışma oldu.
Birçok ülkede işçi ve emekçiler ailece katıldığı, doğayla iç içe bir yaşamın sunulduğu, üç hafta boyunca çadırlarda, kolektif bir yaşamı inşa ettiği bir süreçtir aynı zamanda. Kamp, diğer yandan da katılımcıların ortak bir şekilde politik ve kültürel çalışmalar yürüttüğü bir süreçtir. Katılan kitlelerle güncel konulara ilişkin politik tartışmalar, seminer ve paneller düzenlenerek, siyasal olarak da ele alınmaktadır.
Bununla birlikte çeşitli geziler düzenlenmektedir. Kampta aynı zamanda kültürel çalışmaların da yürütüldüğü, kolektif çalışmaların kitlelerle örgütlendiği bir süreçtir. Katılımcılarla, müzik, dans, skeç, kısa film, resim gibi birçok çalışma yapılmakta ve bunlar yapılan şenliklerde kitleye sunulmaktadır. Diğer önemli bir çalışma da kadınlar ve gençlerin yürüttüğü özgün faaliyetlerdir.
Kampa katılan gençler YDG (Yeni Demokratik Gençlik) önderliğinde her gün biraraya gelerek güncel gelişmelerin gençlere yansıması, Avrupa’daki gençlerin yaşadığı sorunlar gibi konularında tartışmalar yürütürken, diğer taraftan da ortak geziler, sportif çalışmalar yürütmektedir.
Aynı şekilde kampa katılan kadınlar da Yeni Kadın önderliğinde çeşitli çalışmalar örgütlemektedir. Avrupa’da yaşayan kadınların yaşadığı özgün sorunlar, kadın mücadelesinin önemi, güncel konulara ilişkin eğitim ve tartışmalar güncel olarak yürütülmektedir. Kampta düzenlenen politik çalışmalar Bu yıl 35. düzenlenen kampta birçok konuda politik tartışmalar yürütüldü.
Günlük olarak, politik gelişmeler konusunda kolektif ortak sohbet ve tartışmalar yoğun olarak yürütüldü. Bununla birlikte çeşitli konularda seminerler düzenlenerek ATİK’in güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmeleri kitlelerle tartışıldı. Bu tartışmalarda kısa sunumlar yapıldıktan sonra, esasta kitlelerle ortak tartışmalar yürütülmektedir. Bununla da daha aktif bir politik tartışma olanağı yaratılmaktadır. Bunların ilki kampın birinci haftasında, “Avrupa Parlamento Seçimleri ve Gelişen Irkçılık” başlığı altında düzenlendi.
ATİK adına kısa bir sunum yapıldıktan sonra söz dinleyicilere verildi. Kitle kendi ülkelerindeki gelişmelerle birlikte ele alarak tartışmalara katıldı. Bu tartışma, gerek kitlenin yoğun katılımı ve gerekse de Avrupa ülkelerindeki gelişmeleri katılımcıların kendi yorumlarıyla anlatmaları oldukça olumluydu. İkinci hafta ise “ATİK ile Soru Cevap” adı altında bir çalışma yürütüldü.
Kampa katılan kitlenin ATİK’i daha iyi tanıması, merak ettikleri soruları sormaları amaçlı yapılan bu tartışma oldukça olumlu geçti. Katılımcıların ATİK’in çalışmalarına, programına ve Avrupa’daki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerine yönelik sordukları sorular canlı tartışmalar yarattı. Üçüncü politik çalışma ise Yeni Kadın’ın düzenlediği “3. Emperyalist Savaş Tehlikesi ve Kadınlar” başlıklı seminerdi.
Yeni Kadın adına konuya ilişkin yapılan sunumdan sonra katılımcılar tarafından soru-cevap ve tartışmalara katılmayla olumlu bir şekilde gerçekleştirildi. Özellikle zemini giderek güçlenen yeni bir dünya savaşı tehlikesi, bunun kitlelere yansıması ve Avrupa ülkelerinin hazırlıkları üzerinden sorular soruldu ve tartışmalar yürütüldü.
Ceren-Mazlum Karatepe ve Lorenzo Orsetti anıldı Kampta kitlesel geziler, politik ve kültürel çalışmalarla birlikte, ATİK tatil kampı sırasında yaşanan bir trafik kazasında 5 Ağustos 2015 tarihinde kaybettiğimiz Ceren ve Mazlum Karatepe, YDG’nin düzenlediği bir etkinlikle anıldı. Ceren ve Mazlum Karatepe 2015’te Yunanistan’da düzenlenen tatil kampında yaşanan trafik kazasından ölümsüzleştiler.
Genç bir YDG’li olan Ceren ve ATİK emekçilerinden olan Mazlum Karatepe, her yıl kamplarda anılmaktadır. Gençlerin hazırladıkları kültürel çalışmalar, kısa film ve arkadaşlarımızın hayatını anlattıkları sunumlarla gerçekleştirilen bu anma, katılımcılarda duygusal anlar yaşattı.
Diğer bir anma da 18 Mart 2019 tarihinde Rojava’da IŞİD’e karşı verilen mücadelede şehit düşen İtalyan devrimci Lorenzo Orsetti’nin mezarı başında gerçekleştirildi. Kampa katılan kitleyle birlikte Lorenzo Orsetti’nin mezarı ziyaret edildi.
Mezar ziyaretine Orsetti’nin annesi, babası ve kardeşi de katıldı. Ailesiyle duygusal anların yaşandığı anma, Orsetti’nin örnek olan mücadelesine ilişkin sunumlar yapıldı. Ardından ailesinin kitleye yönelik konuşması ve onun örnek olan mücadelesinin gelecek gençlere nasıl bir örnek olduğunu gösterdi. Annesinin kampa katılan herkesin kendisi için birer Lorenzo olduğunu vurgulaması kitlelerde önemli bir etki yarattı.
Tatil kampı, alternatif, ortak yaşam ve kolektif örgütlenme açısından çok öğretici yönler taşımaktadır. Kuruluşundan, toparlanışına kadar, günlük yaşamın örgütlenmesinden, yürütülen çalışmalara kadar her şeyin birlikte örgütlendiği tatil kampı kitleler üzerinden önemli bir etki bırakmaktadır.
Bu çalışma, kitlelerle ilişkilenme, kitleden öğrenme, yaşamı ortak örgütlemede önemli bir eğitim sürecidir aynı zamanda.