Hamburg’a Türkiye ve TC Kürdistan’ından gelen sığınmacılara devlet tarafından gerekli hizmetler sağlanmıyor. Dünyanın her bir yerinde ezilen sığınmacılar, evrensel insan haklarından yararlanamıyorlar.
Dernek gönüllülerimiz Alman devletinin yaptığı bu bilinçli ayrımcılık ve tüketme politikalarına karşı dayanışma ruhuyla bir süredir kolları sıvamış durumda. Haftada bir verilmekte olan Almanca kursuyla başlayan çalışmalar, gelen sığınmacı sayısının artmasıyla başka alanlara da yayılıyor. Bir süredir Hamburg Mülteci Komisyonu ile olan çalışmalarımız sonucunda derneğimize gelen sığınmacılara özellikle hukuksal ve sosyal alanda yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak amacıyla danışmanlık çalışmalarına başlanıldı.
Bu çalışma kapsamında özellikle komisyonun Hamburg ve çevresinde uzun yıllardır oluşturduğu dayanışma ağından faydalanmayı planlıyoruz.
Komisyondaki arkadaşlar şehirde tanıdıkları ve yardımcı olabilecek avukat, doktor, sosyal hizmet çalışanı ve diğer derneklerle bağlantılarını çalışmalarımız kapsamında kullanıp insanların ihtiyaçları ve hakları olan hizmetlere erişmelerini sağlamak için derneğimizle birlikte çalışmaya istekliler. Biz de bu isteği üretken bir hale getirebilmek için ilk danışmanlık oturumunu yaptık. Bu ilk oturumda gelen insanların tek tek sorunları dinlendi ve çözüm yolları geliştirildi.
Sıradaki ilk aşama bu çözüm yollarını işleve koymak. İnsanların gelip sorunlarını yüz yüze paylaşacakları bu tür oturumların dışında komisyondaki arkadaşlarla birlikte bir iletişim ağı kurmanın da hazırlıklarını yapıyoruz. Böyle bir ağı kurabilirsek eğer, bir yardıma ihtiyaç duyulduğunda insanların bir sonraki oturumu beklemeden hızlıca iletişim kurmaları hedefleniyor.
Örnek olarak, eğer bir kişi bir mektup aldıysa ve mektupta ne yazdığını anlamıyorsa veya mektuba nasıl cevap vereceğini bilmiyorsa mektubun fotoğrafını çekip göndererek hızlıca iletişime geçebilir. Bu yöntemle iletişim ve yardımlaşma ağı hem hızlanmış hem de kolaylaşmış olacaktır. Emekleme aşamasında olan projenin zamanla ayakları yere basan bir dayanışma ağına dönmesini umut ediyoruz.
(ATİF Hamburg)