Makaleler

Ajitasyon Ve Propaganda Üzerine

Bir avuç ezen-sömüren egemen sınıf ile yığınların oluşturduğu ezilen sömürülen sınıf arasındaki çelişkilerin giderek büyüdüğü, derinleşip keskinleştiği bir süreçten geçiyoruz. Bu çelişkilerin daha da büyüterek kitlelerin sokaklara, alanlara dökülmesinde ve egemenlerin halka yönelik sömürü, baskı, katliam ve saldırılarına karşı koyulmasında kitleleri örgütleyerek harekete geçirmek komünist partisi ve onun militanlarının görevidir. Yani KP’nin görevi işçi, emekçi, köylü, kadın, genç tüm halk kitlesine bilinç taşıyarak onları kendi etrafında örgütleyerek, savaştırmaktır. Bunu başarabilmesinin bilinç taşıyabilmesinin en önemli yöntemlerinden birisi de ajitasyon ve propaganda faaliyetidir.

Peki nedir ajitasyon, propaganda; Fransız kökenli olan ajitasyon sözcüğü “kışkırtma” anlamına gelmektedir. Bir kişiyi, grubu –ya da yığınları- duygularına hitap edip, tahrik ederek –kışkırtarak- öfkelerinin coşkularının, heyecanlarının vs. büyütülmesini sağlamaktadır. Propaganda ise Latince kökenlidir ve “fikirlerin yayılması “ anlamına gelmektedir. Propaganda bir düşünceyi inancı veya öğretiyi benimsetmek demektir. Ajitasyon da tek bir konuya inanca, düşünceye yoğunlaşırken, propaganda ise birden fazla konunun düşüncenin bir arada verilmesinin amaçlar. Ajitasyon, kitleyi etkilemeyi ve ajite etmeyi hedeflerken, propaganda ise vermek istediği fikri kitleye kavratarak öğretmek hedefindedir. Her ne kadar ajitasyon propaganda iç içe geçmişse de birbirinden farklı araçlardır. Ama aynı zamanda da bir birlerin tamamlayan olgulardır.

Kitle çalışmalarının en temel parçası olan ajitasyon propaganda faaliyeti; geçmişten günümüze kadar her tarihsel anda ve dönemde kendine özgü A/P biçimleriyle var olagelmiştir. Sürekli olarak değişime uğramış kendinin yenilemiş ve gelişmiştir. Örneğin çok geriye gitmeden Gezi İsyanı’ndan önce önemsenmeyen ya da yeterince görünmeyen sosyal medya, Gezi İsyanı’nda ve sonrasında önemli bir kitle örgütleme ve A/P aracı olarak kullanılmıştır/kullanılmaktadır.

En yaygın olarak kullanılan gazete, dergi, bildiri, afiş, sticker vb.lerinden, konser, seminer, panel, kitle toplantıları, müzik dinletileri, sokak tiyatroları vb. materyallere kadar varan A/P araç ve yöntemleri kitle çalışmalarının olmazsa olmazlarıdır. Ajitasyon propaganda günlük yaşamın dışında değil tam tersine her devrimci pratiğin içersinde, kitle çalışmasının ve faaliyetin bir parçası, ta kendisidir. Ajitasyon propagandanın kaynağının oluşturan, onu besleyen ve şekillendiren kitlelerdir. Kitleleri de A/P araçlarını da kullanarak bilinçlendiren, bilinç taşıyan, örgütleyen ise öncü kurmay olan komünist partidir.

Kitle çalışmasında amaca ulaşılması A/P faaliyetinin başarıyla sonuçlanması doğru bir ajitasyon ve propagandayla olacaktır. Bunun içinde ajitatör ve propagandistlerin belli özelliklere sahip olması ve A/P yaparken de belli hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.

Öncelikle ajitatör ve propagandistler siyasi, ideolojik olarak kendilerini sürekli geliştirmeli; teorik pratik düzeyini her daim yükseltip, düzenli okuyup yazarak kendisine de sağlam bir bilgi birikimi ve donanım yaratmalı, düşünsel ve pratik yaratıcılığını geliştirmeli/zenginleştirmelidir. Ancak gelişim ve donanımını sağlayabildiği oranda kitleye yanıt olabilir. Onları doyurabilir, istek ve taleplerine cevap olabilir.

Yine ajitatör ve propagandistlerin teorisiyle pratiğinde uyumlu olmalıdır. Kitleler uyumsuzluğu gördüğünde, hissettiğinde güvenmez A/P’de hedefine ulaşamaz. Ajitatör ve propagandist faaliyet esnasında bilmediği, yetersiz olduğu konularda karşılaşabilir. Böylesi durumlarda konuyu geçiştirmemeli, atlamamalı, açık ve samimi bir şekilde kibirliliğe kapılmadan konuya dair bilgisinin yetersiz olduğunu belirtip, araştıracağını ifade etmeli/edebilmeli. Ajitasyon propaganda yapılırken ise konuya önceden hazırlanılmalı, yapılacak A/P’nin içeriği planlanmalı, çerçevesi çizilmelidir.

Ancak faaliyet esnasında planın dışına çıkıldığı durumlarda da karşıdaki grup veya kişilerden ötürü bundan çekinilmemeli, kendimizi ve karşıdaki kitleler sınırlandırılmamalıdır.

Ajitasyon propaganda yapılırken; gidilecek kitlenin düzeyini, özelliklerini bilerek ve kitleye uygun ve onların beklentilerini karşılayacak konular seçilmeli, A/P konuları kitlenin yakıcı sorunları üzerinden şekillendirerek, günlük yaşamla bütünleşerek sade açık ve anlaşılır bir dille anlatılmalıdır.

Ajitasyon propaganda yapılırken, gideceğimiz kitleye hep aynı konularla gitmemeli, A/P konularını sürece gündeme paralel yenilediğimiz gibi A/P biçimlerini de yenilemeliyiz. Sürekli aynı geçmiş, denenmiş araçlar kullanılmamalı. Kendimizi ve amaçlarımızı da geliştirip yenilmeliyiz. Aksi taktirde A/P’nin etkisinin  zayıflayacağı açıkça görülmelidir.

Ajitasyon propaganda yapılırken; bir gazete, bildiri, makale vs. gibi araçlardan yararlanılabileceği gibi, bu materyallerin yazınsal konuları aynen alınarak taklit edilmemeli, onları geliştirmeli kendi özgün alan ve faaliyetlerine uyarlayarak yaşama geçirmelidir.

Ajitasyon propaganda yapılırken; karşımızdaki birey ya da kitle ciddiye alınmalı, önemsendikleri hissettirilmeli, laf kabalığından, kuru gürültüden, çok bilmişlikten kaçınılmalı, uzak durulmalı, mütevazi, gerçekçi, yalın ve kitlenin coşkusunu artıracak konuşma şekli seçilmelidir.

Ajitasyon propaganda yapılırken; bireye, kitleye söz hakkı tanımalı düşünceleri dikkate alınarak tartışmanın, A/P’nin birer parçası haline getirerek kitlelerde güven oluşturulmalıdır.

Ajitasyon propaganda yapılırken; sabırlı ve karalı olunmalı, karşıdaki kitleye verilmek istenilen düşünce, fikir vs sık sık tekrarlayarak ve çok yönlü açıklayarak, örnekleyerek benimsetilebileceği, uzun soluklu bir çalışmaya ancak başarılı olunabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. (Bir okur)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu