EmekGüncel

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nden eylem

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, asgari ücret ve emekli maaşına insanca yaşayacak bir zam yapılması ve vergide adalet talepleriyle basın açıklaması yaptı.

İnönü Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasında Platform adına konuşan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Çelik, Adana’da dolmuştan ekmeğe, ulaşıma, elektriğe, temel tüketim maddelerine zam gelirken alım gücü düşen emekçilerin bu farkı fazla mesailerle kapattığını belirterek, ücretlere ve emekli maaşlarına ek zam yapılmasını talep etti.

Ekmek, su, elektrik, ulaşım ve akaryakıt gibi temel ihtiyaçlara sürekli zam gelirken, ücretlerin yerinde sayması nedeniyle alım gücünün düştüğünü ifade eden Çelik, “Elektriğe yüzde 38, ÖTV artışı ile motorine 2 lira 7 kuruş, benzine 2 lira 20 kuruş, LPG’ye 1 lira 10 kuruş zam geldi. Adana’da ekmek 10 TL oldu. Dolmuş 25 TL, belediye ve metro 21,50 TL. Ulaşımdan, suya, yediğimizden, içtiğimize her şey zamlanıyorken bizim ücretlerimiz sadece yerinde saymıyor aynı zamanda yükselen enflasyon ve artan tüketim maddeleri karşısında eriyip duruyor. Yüksek garanti ödemesi olan köprü otoyol müteahhitlerine ise ‘kur’ artışı yapılıyor. Kira artışları yüzde 65’i bulacak” dedi.

Çelik, bu koşullar altında işçilerin ve emekçilerin geçinebilmek için fazla mesai yapmak zorunda kaldığını ve günde 10-16 saat çalıştığını ifade etti. Özellikle asgari ücretle çalışanların açlık sınırının altında yaşadığını vurgulayan Çelik, “Asgari ücretin yarısına çalışan sigortasız işçiler var, özel okullarda öğretmenler bile var. Kaçak çalıştırılan çocuk işçiler var” dedi.

Emekli maaşlarının da yetersiz olduğunu belirten Çelik, “Kök maaşı 8 bin TL’nin altında olan milyonlarca emekli sıfır zam alacak. Açlık sınırının yarısı olan 10 bin lira ile yaşayacak” dedi.

Tüm Bel-Sen Adana Şube Başkanı olan Çelik ise, Seyhan Belediyesinde üyeleri olan memurların toplu sözleşme görüşmelerinde kazanılmış mali haklarının ellerinden alınmak istendiğini ifade etti. Temel tüketim maddelerine gelen zamların ve yeni vergi yüklerinin işçilerin ve emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarını daha da ağırlaştırdığını ifade eden Çelik taleplerini ise şu şekilde sıraladı,

  • Ücretlere Temmuz’da zam
  • Temel tüketim ürünlerine gelen zamların durdurulması
  • Yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşayacak bir ücret
  • Vergide adalet için patronlardan servet vergisi
  • Yoksulluk sınırına kadar olan ücretlerden vergi alınmaması
  • Haftada 5 gün, günde 7 saat çalışma ve hafta sonu tatil.

İnönü Parkı’nda çok sayıda emekçinin katıldığı açıklamaya KESK’e bağlı sendikalar, BİRTEK-SEN, DİSK/İletişim-İş, TMMOB, Adana Tabip Odası, ÇHD, PSAKD Merkez Şube, PSAKD Çukurova Şube, Akdeniz Kültür Sanat Derneği, Emekliler Dayanışma Sendikası, DİSK Emekli Sen, Anadolu Emekliler Derneği, EYT Derneği, Çukurova Ağrılılar Derneği, CHP, EMEP, DEM Parti, ESP, Yeşil Sol Parti, SOL Parti, TÖP, Adana Halkevi ve Kaldıraç katıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu