EmekGüncel

“Açlık sınırının altında asgari ücreti kabul etmiyoruz.”

Mücadeleci sendikaların çağrısıyla Kadıköy'deki Süreyya Operası önünde biraraya gelenler, ücretlere temmuzda zam yapılmasını istedi.

“Mücadeleci Sendikalar” çatısı altında bir araya gelen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş), Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS), DİSK/Enerji-Sen, Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL), Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN), Karayolu Taşımacılık Emekçileri Sendikası (KATAŞ-SEN) ile Mağaza ve Market İşçileri Sendikası (MAĞAZA MARKET-SEN) üyeleri, “İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz” sloganıyla Kadıköy Sürra Operası önünde toplandı.

“Enflasyon altında ezilmemek, yoksulluğa ve hayat pahalılığına teslim olmamak için ücretlere Temmuzda zam” pankartı açan sendikalar, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Asgari değil, insanca yaşam” sloganları atarak Temmuzda asgari ücrete ve emekli maaşlarına zam istedi.

Mücadeleci Sendikalar adına ortak basın açıklamasını okuyan Tahsin Mert Saygın, iktidarın tasarruf paketini eleştirerek, “Hükümet, Mehmet Şimşek’in ‘Orta Vadeli Ekonomi Programı’ ile patronların kârını koruyup, krizin acı reçetesini emekçilere yutturmaya çalışıyor. Binlerce taşeron işçi kadro, öğretmenler atama beklerken hükümet kamuda tasarruf paketi ile emekli olanların yerine yapılacak alımlar dışındaki personel alımlarını durdurduğunu açıkladı. Sarayın harcamalarında tasarrufa gidilmezken, sermayeye peşkeş çekilen köprü ve otoyollara yapılacak fahiş ödemelerle ilgili bir tasarrufa gidilmezken, kamunun ‘tasarruf’ yaptığı söylemi ile işçi ve emekçilerden fedakarlık isteniyor. Mehmet Şimşek’in açıkladığı tasarruf paketiyle güya önce kamu sonra emekçiler tasarruf edecek. Fakat emekçilerden edeceği tasarruf ile kamuda açıklanan tasarruf miktarı arasında dağlar kadar fark var. Kamudaki tasarruf miktarı yılda 1 milyar dolar iken, emekçiler edeceği tasarruf ile refahtan payını alamayacak ve ağır vergi yükleri ile karşı karşıya kalacak. Zamlar emekçilerin her alandaki harcamalarına yansıyacak” diye konuştu.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası adına yapılan konuşmada 50 gündür Meclis önünde süren nöbet aktarıldı. Konuşmada şu ifadelere yer verildi:

“Holdingleşmiş, tekelleşmiş eğitimin patron sermayesi kârından kısmasın diye bizler açlıkla sınanıyoruz. Haksızlığı dillendirip daha iyi koşulları talep ettiğimizde işsizlikle tehdit edildiğimiz, geçinemediğimizi söylediğimizde patronların kâr hesabı yaptığı iş yerlerimizde mobbing’e uğradığımız, 10 ay gibi süreli sözleşmelerle mevsimlik işçi muamelesi gördüğümüz, örgütlenme hakkımızın yok sayıldığı düzlemlerimiz varken insani bir yaşamdan nasıl bahsedilebilir? Bugün özel sektör öğretmenlerinin yaşadığı başta ekonomik sorunlar ve talepler, bu ülkedeki milyonlarca işçi ve emekçinin sorunlarıyla ve talepleriyle aynıdır. Biz insanca yaşamı kurmanın mücadelesinde ısrar eden emekçileriz. Bu mücadeleyi kazanana kadar direnmeye, talep etmeye devam edeceğiz. Özek sektör öğretmenlerine taban maaş şart! Asgari ücrete temmuzda zam şart!”

Emekliler Dayanışma Sendikası adına konuşan İbrahim Ateş ise, emeklilerin 10 bin TL ile yaşayamadığını vurguladı. 12 Eylül askeri faşist darbeyle birlikte işçi emekçilerin haklarının gasp edildiğine dikkat çeken Ateş “İnsanca yaşamanın yolları kapatmaya geçmişte başladılar. Bize biatı, itaatı, tarikatları dayattılar” dedi.

Eylem boyunca “Krizin faturası patronlara!”, “Taşeron çalışma yasaklansın!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “İnsanca yaşamak istiyoruz!” ve “Asgari değil insanca yaşam!” sloganları atıldı.

Açıklamanın ardından sendika üyeleri 10 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.

Eyleme BDSP, SYKP, PDD, Kaldıraç, MİB ve Devrimci Punk Kolektifi katılarak destek verdi. Eylem, 1 Mayıs tutsaklarının 17 Temmuz’da görülecek davasına çağrı yapılarak sloganlar, alkış ve ıslıklarla bitirildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu