DünyaEmekGüncel

ABD | Otomotiv işçilerinin son on yıllardaki en büyük grevi başladı

Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası General Motors, Ford ve Chrysler'in sahibi Stellantis'e ait üç fabrikada eş zamanlı grev başlattı

Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) bugün (15 Eylül) General Motors, Ford ve Chrysler’in sahibi Stellantis’e ait üç fabrikada eş zamanlı grevler başlatarak ABD’de son on yılların en iddialı endüstriyel işçi eylemine imza attı. Grev 12 bin 700 işçiyi kapsıyor.

“Detroit Üçlüsü”ndeki grevler, diğer popüler modellerin yanı sıra Ford Bronco, Jeep Wrangler ve Chevrolet Colorado kamyonetlerinin üretimini durdurdu.

UAW Başkanı Shawn Fain, “Tarihimizde ilk kez Üç Büyüklerin üçünde de greve gidiyoruz” dedi ve sendikanın şirket çapında daha maliyetli grevleri şimdilik erteleyeceğini, ancak yeni sözleşmeler üzerinde anlaşmaya varılmaması halinde tüm seçeneklerin açık olduğunu sözlerine ekledi.

Fain, eski sözleşmenin sona ermesine iki saatten az bir süre kala Facebook Live üzerinden grev planlarını açıkladı.

Grevler, yanmalı kamyonlardan elde edilen kârdan daha büyük bir pay ve otomobil üreticileri elektrikli araçlara geçerken daha güçlü iş güvencesi için sendika talepleri üzerine Fain ve Detroit Three yöneticileri arasında haftalardır süren çatışmaları sona erdirdi.

Toplam 12.700 işçiyi kapsayan grevler Ford (F.N) tarafından Wayne, Michigan’da, GM (GM.N) tarafından Wentzville, Missouri’de ve Stellantis’in (STLAM.MI) Jeep markası tarafından Toledo, Ohio’da işletilen montaj tesislerinde gerçekleşiyor. Bu tesisler, otomobil üreticilerinin en kârlı araçlarından bazılarının üretimi için kritik öneme sahip.

Cox Automotive verilerine göre Stellantis’in stoklarında 90 günden fazla Jeep bulunuyor ve fazla mesai yaparak SUV ve kamyon üretiyor. Ancak Toledo’daki Jeep fabrikasının bir hafta boyunca kapalı kalması, Stellantis’in mali raporlarından elde edilen verilere göre geliri 380 milyon dolardan fazla azaltabilir.

Auto Forecast Solutions’da üretim tahmincisi olan Sam Fiorani, “Bu gerçek bir zarar verici grevden ziyade sembolik bir grev” dedi ve grevin ilk dalgasında daha fazlasını beklediğini sözlerine ekledi. Fiorani, sınırlı eylemin haftada yaklaşık 24.000 aracın üretimini durduracağını tahmin ediyor.

Michigan Wayne’de, gece vardiyasındaki otomobil işçileri ve destekçileri de dahil olmak üzere yüzlerce kişi grevin başlamasıyla birlikte Ford montaj fabrikasında toplandı.

Sendika, grev öncesinde yapılan görüşmelerde işçilerin ücretine % 40 zam istediğini söyledi. Şirketler ise % 20 zam teklif ettiler, ancak sendikanın talep ettiği temel haklar bu teklifte yer almadı. Detroit Üçlüsü’nün hiçbiri, UAW’nin önemli bir talebi olan, yeni işe alınanların kıdemli işçilerle aynı ücreti alabilmeleri için sekiz yıl boyunca işte kalmalarını gerektiren kademeli ücret sistemlerinin kaldırılmasını önermedi.

Fain, otomobil üreticilerinin sendika taleplerinin çok pahalıya mal olacağı yönündeki iddialarını reddederek, şirketlerin hisse geri alımları ve yönetici maaşları için milyarlarca dolar harcadığını söyledi.

UAW Başkanı Fain müzakerelerde alışılmışın dışında bir yaklaşım benimseyerek üç Detroit otomobil üreticisiyle de aynı anda pazarlığa oturdu. Geçmiş UAW liderleri bir şirketi seçerek diğer iki şirket için sözleşme modelini belirlemişti.

Deutsche Bank’ın tahminlerine göre, tam bir grev, etkilenen her bir otomobil üreticisinin üretim kaybının yaşandığı her hafta için kazançlarına yaklaşık 400 milyon ila 500 milyon dolar arasında bir darbe vuracak.(Reuters)

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu