24 Kasım’da Hong Kong’da yapılan seçimleri %90 oy oranıyla ‘yerel demokrasi yanlıları’ kazandı
6 aydan fazladır Çin karşıtı protestolara sahne olan Hong Kong’da Pazar (24 Kasım) günü yapılan seçimleri muhalefette olan ‘yerel demokrasi yanlıları’ kazandı. 18 bölge meclisinin 17’sinin kontrolü, demokrasinin güçlendirilmesinden yana olan muhalefete geçti. Hong Kong Özerk Bölgesi lideri Carrie Lam, bu sonuçların hükümetin politikaları üzerinde ciddi etkileri olacağını söyledi.
The Guardian’ın haberine göre, seçimlerde çoğu seçmen Pekin yanlısı siyasetçileri meclisten çıkarmak için sandık başına gitti. Demokrasi Yanlıları’nın yerel meclislerin tamamında sandalye çoğunluğunu elde ettiği belirlenirken, bu sonucun Adalar üzerindeki güç dengesini değiştireceği de vurgulanıyor.
‘Hong Kong halkı artık saf değil’
Sonuçların açıklanmasından sonra ise Pekin hükümetinin seçimlere ‘daha az uzlaşmacı’ bir politikayla yaklaştığı belirtildi. Çin Dışişleri bakanı Wang Yi, Japonya’ya yaptığı ziyarette, “Her ne olursa olsun, Hong Kong her zaman Çin’in bir parçasıdır ve Hong Kong’da kaos yaratma veya refahını ve istikrarını tehlikeye atma girişimleri başarılı olmayacaktır” demişti.
Çin’in bu tutumunun sonucu Hong Kong’da seçime katılım oranında rekor kırıldı. Sandıkların kapandığı Pazar günü saat 10.30’da, seçmenlerin % 71’inden fazlasının ve Hong Kong nüfusunun yaklaşık yarısını temsil eden yaklaşık 3 milyon kişinin oy kullandığı belirlenirken bunun bir rekor olduğu vurgulandı
Seçimle ilgili konuşan Wan Chai bölgesinde demokrasi yanlıları adına çalışma yürüten Clarisse Yeung, “Mutlu kelimesini kullanmam ama hükümete karşı savaşabileceğimiz bir duruma doğru ilerleme kaydettik. Önemli, çünkü son birkaç aydır çok fazla fedakarlık yaptığımızı biliyoruz. Hong Kong halkı artık saf değil. Kendimizi hazırlamalıyız, değişim getirmek için kendimize inanmalıyız.”
Hong Kong’da neler olmuştu?
Hong Kong’da demokrasi yanlısı, hükümet karşıtı protesto eylemleri 5 aydan uzun süredir devam ediyor.
Eylemcilere yönelik polis şiddetinin giderek tırmandığı protestolar, toplu yürüyüşlerle başladı ve Hong Kong’un yakın tarihinin en büyük siyasi krizine dönüştü.
Protesto eylemleri Haziran ayında başladı. Nedeni, suç işlediğinden şüphelenilen kişilerin Çin’e iadesine imkân veren tartışmalı yasa tasarıydı.
Hong Kong Özerk Bölgesi lideri Carrie Lam, iade tasarısının çekilmesini kabul etti ama sokaktaki hareketliliği durduramadı.
Yetkililer, geçen hafta polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmalar sonucu 116 kişinin yaralandığını duyurmuştu.
Şu an eylemcilerin talepleri; direkt genel seçimlerin düzenlenmesi ve polislerin eylemcilere uyguladığı şiddetin araştırılması.
Seçim öncesinde ise sandığa gidilmesinin engellenmemesi ya da seçimlerin ertelenmemesi için adayların çağrı yapmasıyla protestolara ara verilmişti.